Читать «Застрашеният вид» онлайн - страница 5

Кати Хапка

— Извинете — промърмори тя плахо и направи крачка встрани, за да го заобиколи.

Той отново й препречи пътя със стройното си тяло:

— Хей! Къде мислиш, че отиваш, хубавице?

Разкъсвана между смущението от неочаквания комплимент и раздразнението, че й се бъркат в личната работа, тя отговори толкова любезно, колкото можеше:

— Вътре. Или поне се опитвам. Имам среща.

— Ти да нямаш случайно среща с дявола, а? — младият човек наклони главата си настрани и направи рогца с пръстите си, като придържаше лозунга на ключицата на рамото си. — Виждаш ми се твърде умничка за такова нещо, слънчице.

— Имам среща с доктор Арельо — каза Фейт. — Не че това ви влиза в работата.

— Арельо — той изплю името, сякаш бе киселина на езика му. — Значи си една от тях? От унищожителите на околната среда? Палач на планетата. Корпоративна глобалистка курва.

Въпреки че се изкуши да подмине тези думи и да влезе в сградата, Фейт не се сдържа да се защити.

— Я пак се пробвай — каза тя. — Не съм ни едно от тия неща. И съм по-зелена от всички вас тук, взети заедно. Доктор Арельо също. Ти нищо ли не знаеш за него? От трийсет години е известна фигура в движението за опазване на средата.

Младежът тъжно поклати глава:

— О, слънчице, всичко се промени. Или ти нищо не знаеш?

Фейт знаеше, че просто трябва да го бутне и да го подмине. Защо трябваше да вярва на нещо, което й говореше някакъв непознат на улицата, развял обиден лозунг? И все пак не устоя на любопитството си, а той очевидно искаше да я осветли.

— Какво имаш предвид? — попита тя предпазливо.

Младежът повдигна рамене:

— Всеки знае, че на Арельо не може напълно да му се вярва. Той винаги е искал да продава убежденията си на най-висока тарифа, знаеш. Да прави компромиси с принципите си. Но този път просто е сключил сделка с „Кю Корп“. Сигурен съм, че си чувала за последните извращения срещу природата, които планират в Южна Америка? — без да дочака отговор, продължи: — Е, ами Арельо е решил, че да се построи нов химически завод насред прелестната джунгла там, е една много свежа идея. И не само е оттеглил предишните си възражения пред тамошното правителство, но и даже е дал подкрепата си за проекта. Обещал е да съдейства за изграждането на завод, който ще бълва отрова, колкото се може по-скоро.

— Не мисля така — каза Фейт.

Да, беше чувала за „Кю Корп“, естествено, кой не бе чувал за тях. Международната корпорация оглавяваше всеки списък с имена на замърсители на околната среда.

— Доктор Арельо никога няма да направи такова нещо. Той винаги е говорил точно против тези заводи. Всъщност сега си спомням, че съм го чувала да говори за този завод преди известно време и да казва, че е много лоша идея.

— Лоша идея ли? — повтори той. — Така ли нарича Арельо унищожаването на хиляди невинни същества? Съсипването на девствената природа? Лоша идея? — той завърши с кратък злобен, подобен на лай смях.