Читать «Сделката на капитан Ворпатрил» онлайн - страница 293

Лоис Макмастър Бюджолд

Лейди Алис, тактична както винаги, каза:

— Имам да погледна някои неща горе, Удин. Тедж, надявам се по-късно да поговорим. — Даде знак на прислужницата си, тя затвори куфара и я последва. Тедж не беше сигурна дали се радва, че са я оставили насаме с майка й, или не. Колкото и голям да беше апартаментът, Арките го бяха напълнили; това, плюс натоварената им програма през дните след неуспешния им набег срещу бункера и успешното им спасяване от почти сигурна смърт, й беше помогнало да избягва откровените разговори на четири очи с родителите си.

Баронесата подръпна късата си коса — нов за нея жест, който издаваше притеснение. Тедж горещо се надяваше косата й да порасне бързо.

— Приготви ли си багажа?

Тедж преглътна. Изправи гръб.

— Не. И не смятам да го правя.

Баронесата измери с поглед вирнатата й брадичка.

— Когато онзи ден с татко ти те насърчихме да тръгнеш с бараярския си съпруг, го направихме с надеждата, че така ще избегнеш ареста или каквото друго възмездие ни бяха намислили бараярците.

— Да, това го схванах.

— Определено нямахме предвид…

— Не сте го мислели? — подсказа й Тедж.

Баронесата се изкашля.

— Беше номер, Тедж. В онзи момент нямаше как да знаем, че нещата ще се развият толкова благоприятно за нас. Искахме да те защитим. И понеже ние не бяхме в състояние, надявахме се някой друг да…

„Да ми бъде бавачка?“ Да замести Риш?

— Разбирам. Но когато аз казах, че ще остана с Иван Ксав, имах предвид точно това.

Баронесата я прекъсна с жест.

— След час ще пристигнат колите да ни откарат на космодрума. Времето е крайно недостатъчно за договарянето на една толкова обвързваща сделка.

„Първия път я договорих за има-няма минута…“ Е, по онова време сделката изглеждаше временно решение.

— На теб колко време ти беше нужно да разбереш, че искаш татко? — попита Тедж във внезапен пристъп на любопитство.

— Това няма нищо общо — каза Баронесата. — Обстоятелствата бяха различни.

— Ясно — каза Тедж и прехапа устна да скрие усмивката си.

— Освен това да искаш някого не е като да уговориш сделката. Последното изисква планиране… действия… понякога, понякога…

— Гъвкавост?

— Да. — Осъзнала, че я отклоняват от темата. Баронесата направи обратен завой: — Както и да е, с татко ти си говорехме, че ако не искаш да се върнеш на Джаксън Хол, поне би могла да дойдеш с нас до станция Пол. Така ще прекараме още известно време заедно.

Тедж прикри навреме реакцията си, но вътрешно потръпна. Цялото й семейство, свряно на борда на скоков кораб, който по думите на Биърли не беше голям, без никакъв път за бягство. Като в подземен бункер, но още по-лошо. „Бяхме заедно двайсет и пет години, Баронесо. Не мислиш ли, че е време да прережем пъпната връв?“

— Мислех да се сбогуваме тук. Военният космодрум не е от най-гостоприемните, виждала съм го, а и вас със сигурност ще ви качат на кораба по най-бързия начин.

— Със сигурност — повтори като ехо Баронесата. Дори тя не би могла да отрече фактите, поне що се отнасяше до космодрума. — Това ми се струва прекалено прибързано.