Читать «Неморално предложение» онлайн - страница 97

Керстин Гир

— Какво? — извика Оливер.

— Какво? — извикаха и останалите.

— Честито! — каза господин Кабулке.

— Марихуанка е бременна от Хашишко, Марихуанка е бременна от Хашишко — започна да припява Шерер и хвана с две ръце корема си, който се тресеше от смях.

— Казах — може би! — повтори Евелин.

— Крайно време беше — намеси се доктор Бернер. — А и толкова често се срещахте в хотела…

— Тази книга, дето им я дадох, е наистина добра — каза Хуберт. — Ние с жена ми се придържахме стриктно към нея.

Оливер седеше и хапеше долната си устна. Очевидно беше, че за днес му се струпаха много неща. Първо — градинското предаване, а сега пък дългоочаквания наследник. Изглеждаше така, сякаш не може истински да се зарадва.

— И какво ще правим сега? — попита възбудено той.

— Вкъщи имам тест за бременност — отговори Евелин. — Може веднага да го направя и тогава ще знаем със сигурност.

— Да — възторжено се провикна Хуберт. — Аз съм за това, да го направим веднага.

— Аз също — казаха доктор Бернер и Шерер.

— Господа, само допреди малко искахте да огледате добива на коноп — ядосано викна Оливер. — Аз мисля, че тестът за бременност трябва да бъде направен при закрити врата, не смятате ли?

— Жалко! — каза Шерер разочаровано.

Може би неговото поколение не познаваше и теста за бременност и в тази област сигурно също имаше силно влечение по неизживяното.

— Къде всъщност е Щефан? — попитах нетърпеливо.

Започвах да копнея за човек, който поне малко да е с всичкия си.

— Ами, той реши, че всичко това му е прекалено инфантилно — каза Евелин. — А пък и колата на онази кривокраката се развали и трябваше да я закара до вкъщи.

Хуберт погледна часовника си.

— Но трябва всеки момент да се върне, защото в два и половина се прибира мъжът на кривокраката.

— Това пък откъде го знаете? — попитах смаяно.

Аз дори не знаех къде живее Петра. Да не говорим за това, кога се прибира мъжът й.

— Ние знаем всичко! — каза Хуберт сериозно.

— Между другото, смятам, че е много неучтиво да я наричате кривокраката — намеси се Шерер. — Мисля, че всички части на тялото й са в ред.

— Да, всички, с изключение на мозъка — рече Евелин.

Шерер не можа да се сдържи и отново се захили истерично.

— Добре казано, Марихуанке! — изквича той.

Евелин плесна с ръце.

— Ами тогава да действаме!

Всички, освен мен изведнъж се раздвижиха. Докато старите безделници, под ръководството на господин Кабулке, се отправиха към оранжерия номер пет, за да огледат канабиса, а Евелин и Оливер се отправиха към съборетината ни, където щяха да направят теста за бременност, аз останах сама и изоставена в магазина. Може би се дължеше на водката, но се чувствах така, все едно някой ме бе ударил с тиган по главата.

Какъв луд ден само!

Първо участието в предаването на Йохен пръдливата възглавничка, провъзгласен за телевизионна звезда. След това събранието на откачените старци, всички до един жадни за канабис. И като за капак, историята за Марихуанка и Хашишко. А сега пък и бременната Евелин.

Отпуснах се върху дивана в кабинета на Щефан и се загледах в бавно въртящия се вентилатор на тавана. Мислите ми се въртяха в главата ми също като него. Защо Щефан не си идваше вече? Толкова неща имах да му разказвам. Сега, когато щях да печеля пари като водеща и когато осигурих бизнеса ни с поръчки за телевизионното предаване, вече не се нуждаехме от тъпия милион. Можехме да изхвърлим кошмарните моменти от миналото и да спасим брака си или поне това, което беше останало от него. Мисля, че беше крайно време. Само ако пожелаехме, можехме да прекараме остатъка от лятото като нормални хора. А сега, когато по всяка вероятност Евелин беше бременна, ситуацията ставаше още по-абсурдна. Със сигурност и Щефан щеше да е на същото мнение.