Читать «Неморално предложение» онлайн

Керстин Гир

Керстин Гир

Неморално предложение

На Михаела

„Да се омъжиш е все едно да си купиш нещо, на което дълго време си се любувала на някоя витрина. Харесваш го много, но когато го занесеш вкъщи, се оказва, че не се вписва в обстановката.“

Джийн Кер

Пролог

Млечната течност в каната на миксера искреше светлочервена на пламъка на свещите, докато банковият директор Гернорд Шерер я изсипваше в четирите чаши. През това време той шепнеше, както ритуалът го изискваше:

— Мъже, това е кръвта, която ни прави безсмъртни.

Доктор Петер Бернер, пенсиониран директор на престижна частна клиника, изпъшка, докато се пресягаше за чашата си:

— Безсмъртни! Би било добре. Не може ли да понамалим патоса, като кажем например: това е доматеният сок, който ни прави по-здрави?

— Но как би прозвучало това! — каза Шерер възмутено. — Едва ли ще е достойно за тайно общество. Освен това вътре има много повече от доматен сок. А именно прясно изстискан сок от алое вера, белтъчини на прах, витамин С, витамин Е…

— … и водка — допълни Фриц Гертнер, който с внушителния си ръст от метър осемдесет и пет и снежнобялата си коса изглеждаше най-впечатляващо сред останалите възрастни мъже. Последните двайсет години преди пенсионирането си той беше управлявал известен автомобилен концерн. — И ако ме питате, водката е най-добрата съставка.

— Кръвта, която ни прави безсмъртни — повтори Хуберт Рюкерт, бивш директор на гимназия „Йохан Гутенберг“ и наследник на милионите на известната фамилия Рюкерт. — Ако го слушам достатъчно често, мога и да повярвам.

Доктор Бернер отново въздъхна.

— Здравето е единственото нещо, което не може да се купи с пари — каза той и изпи доматения си шейк с адско безразличие. — Е, разбира се, късметът и щастието също. И най-вече късметът на нашите деца.

Шерер изръмжа развеселен:

— Докато си жив ли ще се сърдиш на дъщеря си, задето се омъжи за месар?

— Това ти го гарантирам! — доктор Бернер си досипа водка и отпи голяма глътка. — Момичето следваше медицина, дори вече й бях намерил чудесно местенце. А какво направи тя? Омъжи се за човек, който по цял ден се рови в животински вътрешности и иска и занапред да работи на щанда в месарницата му. И за какво са ми, по дяволите, всички тези пари? Сърцето ми се къса всеки път, когато я видя зад щанда и ми каже: „Татко, килограм и двеста добре ли е?“.

Фриц Гертнер се засмя:

— Сигурен съм, че ако развържеш кесията, набързо ще зареже лебервурста.

— Никога — поклати убедено глава доктор Бернер. — Тя е толкова твърдоглава, а и парите изобщо не я интересуват. За това обаче съм си виновен само аз — цял живот я учех на скромност. А дървената глава я е наследила от мен.

— Може би просто трябва да предложиш парите на зет си — предложи Рюкерт, — за да изхвърли дъщеря ти от месарницата си.

— Не, не и така няма да стане — каза доктор Бернер. — Децата винаги правят това, което си наумят. Категоричен съм: не можеш да купиш с пари децата си.

— А моите можеш — обади се Фриц Гертнер и махна с ръка. — Но пък парите винаги са ми се свидели. Иначе щях някак си да успея да попреча на синовете си да се захванат с мизерните си работи, да потънат до ушите в дългове и да се оженят за неподходящите жени.