Читать «Небесний народ» онлайн - страница 21

Вальдемар Бонзельс

Поки їжак вишукував ще якусь хорошу ідею, морщачи лоба, як у таких випадках завше роблять його одноплемінники, кивав-туди сюди своєю головою з гостренькою мордочкою та надзвичайно гарними й розумними оченятами, ельф прокинувся і побачив Гассана. Той стояв майже над ним, затуливши вхід у маленький грот так щільно, що якби не світло від ельфа, там стало б зовсім темно.

— Звідкіля ти? — спитав ельф і посміхнувся.

— Ну, я, теє, проліз звідси, іду звідтам, — затинаючись, пробелькотів зніяковілий їжак, і йому стало страшенно незручно. — Ви вже, теє, не тримайте зла і не ображайтесь. Якщо ваша ласка, то я зараз скоренько піду звідси і не заважатиму.

— Та ні, залишайся, — відповів ельф і піднявся. — Наскільки я зрозумів, ти — їжак, і маю тобі сказати: виглядаєш просто чудово.

— Та ні, що ви, — відразу заперечив Гассан, — нічим я від інших не відрізняюся, такий самий, як і решта з мого роду-племені. Проте, з вашого дозволу, я таки вже піду.

— У тебе якісь важливі справи? Куди ти поспішаєш? Поглянь, як тут зараз красиво, а день прийдешній буде сонячним і ще гарнішим. Ходімо разом до струмка. Між іншим, можеш просто казати мені ти. Я — квітковий ельф.

— Ага, так значить, квітковий ельф, — дещо посмілішав Гассан. — Радий за вас. То ви як, справді хочете прогулятися разом зі мною? Бачите, в чому справа: мене не дуже-то люблять, я ж, ну ви самі чудово розумієте, їжак усе-таки…

Власне кажучи, Гассан хотів відповісти зовсім інше, проте ця істота з її крильцями, що стриміли вище голови та виблискували, ніби сніжок на сонці, геть чисто збивала його з пантелику.

Один коло одного вони попрямували до струмка. Ельф випурхнув на найнижчу, мало не над самою водою, гілку куща барбарису, що ледь нахилилася під його вагою.

— Я так і думав, — відреагував на це Гассан, — ви — ангел.

— Та ні, де там, — відповів ельф. — Якщо ти вирішив, що я ангел, ти ніколи справжніх ангелів не бачив. Це істоти величні та сліпучі, як сонце в полудень. І той, хто не відвернувся від земного, не може навіть очей підвести, щоб глянути їм в обличчя.

— Та я зміркував, що ви теж з ангелів, просто, мабуть, з тих, що дрібніші, — боязко виправдався Гассан і порухав кінчиком носа.

Ельф не втримався, щоб не розсміятися.

— Знаєш, коли ти рухаєш кінчиком носика, це так смішно виглядає, — пояснив він. — Не кожен здатен таке втнути.

— Ну, носом я допомагаю собі бачити, — аж загордився Гассан від того, що ельф приділив стільки уваги його їжаковій оригінальності.

— От мені б ще крила… — зітхнув Гассан за якусь хвилю. — Але, як добре подумати, звідки вони у мене мали б рости?

Він зачудовано спостерігав за ельфом, який торкався пальчиком краплинок роси, що яскравіли діамантами, і вони, вилискуючи, спадали додолу та зникали у траві.