Читать «Ангели помсти» онлайн - страница 146

Олесь Ульяненко

Тому він виковзнув з кабіни і подався проїдати аванс у першу-ліпшу кафешку, з молодими рожевощокими офіціантками з блискучими очима.

Танька підвела голову і запалила жовте вічко ліхтарика. Вона чула жарке і бажане дихання Боба за плечем і думала, що так дихають лошата або звірі, які звикли весь час тікати. Реальність сталевою клешнею стискала її мізки. Танька підвела голову і прислухалася до ґвалту нагорі.

– Що там? – запитав Боб і ткнувся їй у спину, несподівано обіймаючи за талію. Вона не відштовхнула його, але нічого й не відповіла, а продовжувала дивитися вгору.

– Здається, стріляють, – сказала.

– Звідки ти знаєш? – спитав він і поцілував у розкриті від збудження губи.

Нарешті вона відповіла. Вони зійшлися дико, під свист куль, хлюпотіння стічних вод над головами, куди зливалася кров убієнних і зниклих. Потім відпочивали, прихилившись до стіни. У вухах шуміло після сексу і гуркоту пострілів. Пізніше вони вгорі побачили облузки зірок, фіолетове небо і двійко літаючих павуків – гелікоптерів, що виригували шквал свинцю впереміш із мегафонним матюччям. Перші поверхи вже горіли. Неспокійне помаранчеве полум’я перекидало рвані тіні на перевернуті машини, ларки з газетами, собачі й людські трупи. Танька сказала, що дім безпечний, і Боб повірив їй. Вона додала, що треба зійти нижче, бо зараз щось трапиться, але Боб знав: зараз увійдуть у хор базуки, якщо не птурси. Коли вони зійшли вниз, тримаючись за руки, як закохані, будинок від самого фундаменту трясло, а у проймах вікон вони побачили самотню постать, темну і порвану, яка полетіла донизу. І Тетяна холоднокровно вимовила:

– Рафа.

Друга тінь промайнула підошвами шикарних кросівок.

– Хачос, – вона лизнула губи, а потім припала до його плеча. – А зараз нам треба тікати.

Великий місяць, жовтий і страшний, свистіли степові вітри, і дві постаті майже однакового зросту повільно йшли, а за їхніми спинами палахкотіла заграва. Вони зупинилися і поцілувалися. Над містом тріщали павуками гелікоптери, нявкала протяжно сирена.

4

Народжені під щасливою зіркою мають тверду вдачу навіть серед обставин, далеких від ідеальних. Саме так трапилося з Танькою. Напевне, її батько навряд чи думав про такі речі, але якщо його горбатий джип з ощетиненою стволами охороною проїздив повз затишний антикварний магазинчик у самому центрі Татарки, то, мабуть, йому не приходило в голову, що хазяйкою цього закладу є не хто інший, як його донька. Але грузький, у чорних окулярах, із сигаретою в куточку рота, Петро Накопич усе знав. Просиджуючи годинами на сонячному боці тераси кав’ярні, він наминав улюблені вареники з лівером і запивав бурштиновим баварським пивом – детектив ніс вахту. Він складав, принаймні вдавав, що складає, кошториси і змушував усіх думати, що розкидані блокноти та недогризки паперу перед ним – не що інше, як зародок будівельного кошторису. За вікнами кав’ярні, з білими квітками на склі, піднімались і падали зелені, наприкінці сині пагорби в туманному ореолі, наче звідти готові зірватись у небо; далі дули вітри, проповзаючи в широку щілину яру, а між двома землями лежали білими купками будинки, з чорною прірвою дороги до самого горизонту, підпиляного островами. Ці місця подобалися Петру Накопичу. Але цього не любила Таня. Чумний район, з багатими людьми, циганами і купою зачуханих киян. Так вона схарактеризувала Татарку. Тані таки довелося жити. Вона-то і знайшла цей магазинчик, викупивши його за таку дріб’язкову суму, що, згадаємо батька, той би не впізнав своєї доньки. Боб виступав на правах співвласника за чужими документами і за тими ж документами доводився Тані двоюрідним дядьком. Торгівля йшла так собі, але, на думку сусідів, молоді компаньйони цим не переймалися. Їх ніхто не пробував пограбувати, вони роз’їжджали більше містом і нічим не цікавилися, здається, навіть антикваріатом, поки на порозі дому не з’явився старий єврей, який почесно і зайняв за прилавком місце, почепивши на великого червоного носа супермодні золоті окуляри, і таємниче втупився, здавалося навіки, в один куток із гравюрою обезглавленої Марії-Антуанетти.