Читать «Ангели помсти» онлайн - страница 109

Олесь Ульяненко

Альма сидить, затиснувши долонями обличчя. Її трусить. Ще трохи – і вона б від’їхала у той печальний світ, звідки не подзвониш по мобілі. Цигани зарядили їй дозу наполовину із стрихніном. Випадок? Навряд, думаю я. Зелінський навпроти, один з основних бариг, прогнилий від люесу, ось що мене турбує. Він заразив Едіка, а сам вилікувався. Альма сидить і дивиться на вікна дока Зелінського, який виходить на балкон у купальному халаті, з набріоліненим волоссям. Старість не люблять, але все ж таки намагаються поважати. Цього ж хотілось убити. І вона не боялася цієї думки. Життя її наштрикнуте на вістря голки. Свідомо, без будь-якого нарікання. Вона перетискає руку, вводить кілька кубів, важко видихнувши, відкидається на спину, і знову погляд на дока Зелінського в халаті.

Альма спить у мене на плечі. Вона в китайському кімоно. Дивиться порцеляновими очима у самотність усього світу. Мені боязко до неї доторкнутися, наче від того вона позбавиться пам’яті назавжди, прокинеться і нічого не пам’ятатиме: ані мене, ані Кольта. Залишиться таємниця. Але Кольт жив у її пам’яті, хоча Альма ніколи не повторювала його імені. Найстрашніше – позбавити пам’яті. Глухої, з убитим дитинством. Вона не хоче повертатися в наш загиджений світ, для неї ненормальний. Серед ночі вона прокидається і шепоче: «Люблю… Люблю… Люблю…» Я вдаю, що сплю, вдихаючи запах шкіри крісел, і навіть не думаю, до кого її слова. Відчуваю себе нетямущим водієм, що сів у авто без гальм і летить прямо, з великою охотою, до пекельної безодні. Мені не важлива її любов, любов до мене чи до когось іншого. Важливе саме кохання, як головна речовина всього живого.

Альма не любила свою сім’ю. Зі своєї нудної фантазії вона періодично висмикувала мене або Діму Кольта. Всі проблеми вирішувала через наркоту. Едік оклигував повільно. У нього то сифіліс відкривався жовто-червоними виразками, то йому несподівано робилося легше. Коли йому робилося легше, він ділився з нами думками про свою операцію. І тоді дивився своїми волошковими порцеляновими очима з широкими зіницями то на Альму, то на мене. Коли хвороба загострювалася, він годинами розмовляв з якимись невидимими співбесідниками. І тоді, намацавши вену голкою, Альма впускала собі кілька кубів, щоб стримати сльози.

– Від сифону, зайчик, не помирають, – говорив я їй.

– Як і від наркотиків?

– Помирають від самих себе. Ми хочемо змінити світ, але він незмінний, і ми ламаємося об його вісь.

Ми шукаємо колонію хіпі, тобто колишніх хіпі. Ми шукаємо Діму Кольта. Я, Альма, Едік. Перед нами сарай. Сарай! Що може бути краще для комуни! Злягайтесь і розлягайтесь. Чого ти, Кольт, кремпуєшся? Ти сюди йшов, усю дорогу йшов, мій розвеселий. Ось він, земний рай, з продірявленими носами, безокий, з гнилими зеленими губами. Душу вони полишили десь на дні того суспільства, звідки вийшли, а комуні лишили догниваюче тіло. Ось чим закінчується земний рай, щоб воно виздихало, моє моралізаторство. Але ілюзія земного раю закінчується дегенератством. Сморід висів разом з мухами.