Читать «Ангели помсти» онлайн - страница 106

Олесь Ульяненко

Вася розплющує очі. Він лежить біля аптечної будки.

– Алло, міліція, слухаємо вас.

– У мене тут по сусідству маніяк. Ні, два.

– Один чи два?

– Два. Вони мочаться біля мого порога. Один на одного.

На грудях у Васі лежав баян з чорною. Вася лупить з усієї сили по венах, заганяє два куби. Голова ясніє, і він розуміє, що треба діяти. Але насправді Вася не мав і зеленого поняття, яким буде його грандіозний план. Головне – почати діяти. Опіум забив ніздрі. А зараз відійшло, і Вася винюхався, чхаючи від приходу. Від нього смерділо, як від тисячі сцикливих собак і бомжів. Чи можна це назвати знаком? – Вася замислився. Рецептори мозку збурилися, ожили під дією чорної.

Скін Мармелад сидить, опустивши голову. Зараз його білі шнурки акуратно зав’язані. Батько, віддихавшись, булькаючи лівою легенею, колишній прокурор, не може добре говорити. Провина цьому – кашель. Виною – привиди з минулого. Навзнак лежить жінка. Рівна дірка в голові. Голова підтікає густою кров’ю, перемішаною з мізками. Мармелад розуміє: це єдина його фантазія: красивий постріл з «беретти» у витягнутій руці – і мати-снідоносиця з розбитою кулею головою падає навзнак.

– І ти хочеш взяти все на себе… Послухай, я старий. Я вже своє прожив… – тихо клекоче кашлем батько.

– Це все чорні, блеки, винні, аби не плуталася вона по чорних, то нічого б і не трапилося.

– Так. Наркоманам і снідоносцям немає місця у нашому суспільстві.

– Тату, діється на вулицях страшне. І нікому до цього немає діла.

Старий хитає головою, говорить:

– Немає ніякого діла, нікому немає діла. Просюрчали таку державу, – мовить, обходячи небіжчицю. – Гарна у тебе була мати. Чорти б її взяли!

Мармелад підводить голову, чітко, наказом карбує слова, тицьнувши пальцем у батька:

– Скажеш, що це зробив ти. Вигадати історію не важко. І мені повірять більше, ніж тобі.

– Але вона заслуговувала на смерть, – лепече прокурор.

– Мені треба продовжувати боротьбу.

– Так, сину. Але більше не вбивай, – дикий кашель розриває легені. – А втім, як знаєш. Це я вбив її, бо вона хотіла спати з тобою. Така буде історія.

Хами! У них розвиток пітекантропів. Але я рішучий, сильний, впливовий. Спробуйте, гнилі наркомани. Док розглядає фалоімітатор. Ні, зі свічкою краще. Це дає грубу і первісну насолоду. У них вистачає розуму вести Едіка, ох, душечка, ох, мій нещасний Едік, не хотів, щоб це трапилося з ним. Бачить Бог! Клянуся. Я позбавлю себе життя. Цифри забігали перед очима. Скільки дати прокурору, скільки адвокату… Прийдуть же, прийдуть… Але завжди не ті. Аби Миколаєнко. Повинні прийти мої люди. Вальмо, циганський барон. Він усе знає… У нього все схоплено.