Читать «Таємниця Пурпурової планети» онлайн - страница 24

Леся Воронина

Враз каміння навколо медальйона почало розпадатися і сипатися донизу дрібними скалками.

У стіні утворився прохід, і я, відкинувши будь-які вагання, ступила всередину отвору.

Розділ четвертий

у якому Гарбузик нападає на хрюмів, а співочі банани несподівано демонструють свої таланти

Я довго йшла крізь вузенький тунель, що його мій чарівний медальйон пробив у кам’яній стіні, аж врешті відчула подув свіжого повітря і зрозуміла, що вийшла на волю.

Тепер, коли величезне бузкове сонце, що освітлювало планету Співочих Бананів, сховалося за обрієм, навколо панували фіалкові сутінки. Я побачила, що мій медальйон лежить біля підніжжя гори і ледь світиться. Я підібрала свій оберіг і подумала про те, що без нього я, певно, давно б уже пропала.

На високому дереві, вкритому плодами, схожими на стиглі гарбузи, співала пташка. Я підняла голову, щоб роздивитися її, і раптом помітила, що серед густого гілля ховається мій кмітливий кіт Гарбузик, а біля нього притулився кирпатий банан.

«Он воно що, — подумала я, — це співочий банан, аби попередити мене і не привертати увагу ворогів, затьохкав по-пташиному!»

Я мало не зойкнула від радості й уже хотіла озватися до своїх друзів, та побачила, що банан підніс до рота маленького жовтого пальчика і показує мені, що слід мовчати.

Позад мене почулися скрадливі кроки, і я ледве встигла сховатися за товстий стовбур гарбузового дерева. На галявину вийшли дві дивовижні істоти. Вони не були схожі на жодне створіння, яке мені доводилося зустрічати не лише на Землі, а й під час моїх космічних подорожей.

Здавалося, що ці двоє хижаків складаються із величезних ротяк, і ті ротяки й на мить не переставали щось жувати, хрумкотіти й плямкати. І раптом я здогадалася: це і є страшні бананожери.

Я затамувала подих і вражено спостерігала, як ротаті ненажери нищать усе на своєму шляху, залишаючи після себе широку смугу голої землі. І я з жахом зрозуміла, що коли не зупинити цих ненажерливих монстрів, то планета Співочих Бананів перетвориться на мертву пустелю, де не виживе бодай одна травинка чи квітка.

Істоти, створені підступним Крашем, уміли лише ковтати, гризти й жувати. І, здавалося, порятунку від них немає. Ось-ось вони доберуться до гарбузового дерева і спокійнісінько схрупають і мене, і Гарбузика, і сердешного кирпатого банана, що покликав мене на допомогу, сподіваючись, що я врятую його планету.

Треба було щось придумати. Та найперше слід чимшвидше тікати від хижих ненажер. Я вмить видряпалася по гладенькому стовбуру нагору і вмостилася на гілці поруч з Гарбузиком та бананом.

Мої друзі мовчки сиділи на дереві і заворожено дивилися на хрюмів. Несподівано мій відважний кіт стріпнув головою, вигнув спину дугою, як це він робив завжди, коли приймав якесь важливе рішення, і, розчепіривши всі чотири лапи, стрілою полетів донизу. Прямісінько на голову одному з хрюмів.