Читать «Леся Українка. Зібрання творів у 12 томах. Том 3» онлайн - страница 133

Автор неизвестен

Чудові променисті кулі їм освітять дорогу на той світ!

Квітка Климоит Васильович (1880—1953) — український радянський музикознавець і фольклорист. Чоловік Лесі Українки.

ТРИ хвилини

Вперще надруковано ~в журн. «Нова громада», К., 1906, кн. 10, стор. 1—20, \

В архіві зберігається автограф повної чорнової редакції (ф. 2, № 815) із значними авторськими правками. Сторінки рукопису 13—20 написані іншою рукою, але з правками Лесі Українки. Третій розділ твору «На еміграції» мав спочатку назву «У вигнанні». v 1

Дата в автографі — «29.ѴІІІ 1905, Зелений Гай».

Подається за першодруком.

«Нова громада» — літературно-мистецький журнал ліберально-буржуазного напряму. Виходив у Києві 1906 р.

Монтаньяри — революційно-демократичне угрупування депутатів Законодавчих зборів і Конвенту в період французької буржуазної революції кінця XVIII ст. Назва походить від франц. la montange (гора) і виникла в зв’язку з тим, що/ монтаньяри займали верхні місця в залі засідань.

Жірондисти — політична партія часів французької буржуазної революції кінця XVIII ст., яка представляла інтереси великої торговельно-промислової буржуазії. Прийшовши до влади 1792 рм жірондисти виступали проти дальшого поглиблення революції, а восени 1793 р. стали на шлях контрреволюції.

Тюрма К он сь єрж е р і — тюрма в Парижі, побудована ще в ранньому середньовіччі. Під час французької буржуазної революції кінця XVIII ст. була місцем ув’язнення Робесп’єра, Дан-тона та ін. В дні Паризької комуни палац і тюрма Консьєржері7 згоріли від обстрілу версальців.

Б а г р я н оперстий Самсон — кат часів французької буржуазної революції.

Ф і л і п п и — Леся Українка має на увазі іспанських королів епохи середньовіччя, які відзначились особливою жорстокістю, запровадили інквізицію.

Л у к р е ц і я — знатна римська жінка з роду Тарквініїв. За легендою, яку передає Тіт Лівій, смерть Лукреції, збезчещеної Секстом — сином царя Тарквінія, стала приводом до повстання Й09 р. до н. е., що покінчило з автократією у Римі.

Віргінія — за давньоримською легендою, дочка плебея, який убив її, щоб урятувати від безчестя. \

Луї Капет — Людовік XVI (1754—1793), французький король з династії Бурбонів. За часу Людовіка XVI почалась фран-, цузька буржуазна революція. Скинутий народним повстанням, за' вироком Конвенту Людовік XVI був гільйотинований 1793 р.

В а н д е я — департамент на заході Франції. Під час французької буржуазної революції кінця XVIII ст. був центром реакційних заколотів роялістів і католицького духівництва. Пізніше термін «Вандея» став вживатись для позначення вогнищ контрреволюції. '

Бретань — провінція у Франції, відома частими селянськими повстаннями (особливо у XVIII ст.). Буржуазний уряд Франції розділив провінцію Бретань на п’ять департаментів, цим покінчивши з її адміністративною самостійністю.

Бурбон Шарль (1490—1527) — один з могутніх феодалів, головнокомандуючий французькою армією за Франціска І. Після переможних походів в Італію , Франціск І віддалив, його від себе, вбачаючи в - ньому, сильного претендента на владу. Після цього Щэрль Бурбон переходить на бік ворогів Франції: 1524 р. очолює напад на Францію, 1525 р. здобув перемогу над французькими військами при Павії, взяв у полон Франціска І. Був убитий під час облоги Рима.