Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 30

Генрі Форд

Це, зрозуміло, було б нестерпно, і після деяких міркувань всі незабаром погодилися б на тому, що єврей у змісті віри менше відрізняється від інших людей, ніж в усьому іншому. Між двома великими гілками християнства існує більш глибока різниця, ніж між єврейством і кожною з них зокрема.

Світ, незважаючи на всі новітні спроби довести протилежне, повинен дивитися на єврейство, як на відому расу. Стійкість її зробила марними всі спроби її викорінювання. Життєва сила і потужність її збереглися завдяки тому, що вона розвивалася в строгій згоді з тими законами природи, порушення яких звернуло інші роди у виродків. Дві високі цінності, єдинобожжя й одношлюбність, рятували її в минулому і зберігають донині, і тепер вона стоїть перед нами, як знамення стародавності, з якої вийшов весь наш духовний зміст.

Єврей ніколи не перестає усвідомлювати себе частиною народу, нації, раси. Проникнення його у світ наших думок, вірувань і далеких йому звичок нічого в цьому відношенні змінити не може. Єврей є єврей, і таким залишиться доти, поки буде у вірності своїм недоторканним переказам. З його погляду за ним завжди залишиться право думати, що бути євреєм рівносильно приналежності до вищої раси.

Євреї, що панують над світом, стоять на вершині своєї могутності, крім усього іншого, головним чином, завдяки деяким якостям, що кореняться в єврейській сутності. Кожен єврей має ці якості, хоча і не повною мірою, подібно тому як не всякий англієць, що говорить мовою Шекспіра, може досягти Шекспірівської виразності. Тому безцільно і навіть неможливо осягнути міжнародного єврея, не вивчивши єврейського характеру і психології взагалі.

Найпоширеніше обвинувачення, начебто великий успіх євреїв заснований на їхній нечесності, можна залишити без уваги. Взагалі немає достатньої підстави обвинувачувати єврейський або будь-який інший народ на підставі загальних місць. Євреї краще, ніж хто-небудь, самі знають широко поширену думку, що всі єврейські ділові прийоми безсовісні. Безсумнівно, що проста нерозбірливість у прийомах у дійсності зустрічається в них часто, коли нечесність у розумінні порушення закону навіть відсутня; тому можливо, що репутація, якою здавна користується в цьому відношенні єврейство, залежить не від властивої їм від народження нечесності, у власному розумінні, а від інших причин.

Наведемо одну з таких можливих причин. Єврей, як торговець, по природі своїй моторніше, ніж більшість інших людей. Говорять, що існують інші раси, що виявляють у торгівлі таку ж моторність, але серед таких народів євреї не уживаются. Людині ж більш повільній природно може прийти думка, що моторний вже занадто моторний, тому він починає відноситися до нього з недовірою. Адже кожний не довіряє хитрунові, навіть якщо ця хитрість безневинної властивості. З іншої ж сторони будь-який тугодум легко може додуматися до висновку, що ділова людина, що знає безліч законних ходів і виходів і користується ними, може, якщо захоче, піти і по незаконному шляху. Крім того, у складних справах звичайно так легко народжується підозра, що той, хто справу влаштовує, робить це за допомогою не цілком чесних прийомів. Повільні, поважні, чесно мислячі і діючі люди завжди будуть відноситися підозріло до людей, що вміють швидко покористуватися з кожної речі.