Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 31

Генрі Форд

Древні вікові свідчення вказують, що євреї були народом, що так безумно любив торгівлю, що багато хто вважали їх біснуватими. З цього видно, що нелюбов до євреїв виникла на діловому ґрунті по підставах, що не можуть бути приписані цілком думці окремих особистостей або вигадкам їхніх ворогів. Візьмемо, наприклад, переслідування, яким піддавалися в Англії єврейські купці. У Старій Англії серед стану купців панувало багато поважних звичаїв. Так купець, що користується повагою, ніколи не повинен був починати справу по власному почину, а лише тоді, як вона йому була запропонована. Точно так само прикраса вітрин свічами або фарбами, так само як і виставка товарів, розрахована на принаду публіки, вважалися ганебним і нечистим прийомом, що має метою відбити клієнтів у сусіди. Нарешті, вважалося зовсім непристойним і противним купецьким звичаям торгувати більш, ніж одним товаром. Якщо, наприклад, хто-небудь торгував чаєм, то, здавалося, він міг би продавати і чайні ложки? Однак, якби хто-небудь зробив такого роду оголошення, то він ризикував би погубити свою справу, — до того такий прийом здавався суспільній думці дивовижним. Пристойність вимагала, щоб купець робив вигляд, що він неохоче розстається зі своїм товаром.

Можна собі представити, що відбулося, коли в цю хащу спокійних звичаїв увірвався єврейський торговець. Він просто розбив їх на друзки. У ті часи звичай мав силу Богом встановленого етичного закону; тому єврей, завдяки своєму поводженню, здавався великим грішником. Хто міг порушити ці поважні купецькі звичаї, той не зупиниться ні перед чим.

Єврея нестримно тягнуло продавати. Якщо він не міг продати покупцеві визначений предмет, то під рукою в нього був інший, котрий він і пропонував. Єврейські крамниці зробилися базарами, попередниками сучасних універсальних магазинів, і старий англійський звичай, — кожна крамниця тільки для визначеного роду товарів, був знищений. Єврей ганявся за справою, переслідував її, вимовляв її собі. Він перший ввів «швидкість обороту при малому прибутку», — він же ввів продаж на виплату. Єдине, чого він не виносив, були спокій і сталість: всі думки його були спрямовані до того, щоб всі довкола нього знаходилося в русі. Він був батьком реклами в ті часи, коли навіть просте оголошення про те, який товар мається в крамниці, наводило публіку на думку, що власник переживає грошовий утруднення і що йому грозить банкрутство, чому він і прибіг до останнього відчайдушного засобу, до якого жоден поважаючий себе купець вдатися не зважиться.

Прийняти настільки велику енергію за безчесність при тодішній обстановці було неважко. Єврей веде нечисту гру, — так принаймні думав корінний англійський купець. А тим часом єврей вів цю гру тільки для того, щоб стати хазяїном її і взяти все у свої руки, чого він і домігся.