Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 102

Генрі Форд

Як громом вразили нас всіх ці слова, ми всі здригнулися від подиву і благоговіння, як би перед пророчим баченням. І у вухах моїх знову пролунали слова нашого великого брата Ахад Хаама, що виразився про промову Нордау на першому конгресі в такий спосіб: «Я відчував, що до нас тримє промову один з наших древніх пророків, голос цей спустився з вільних гір Іудеї, і наші серця палали, коли ми чули його промова, повну чудес, мудрості і бачень».

Захват палких сіоністів цілком зрозумілий, але розділити його я не можу, тому що, якщо одні єврейські вожді, типу Макса Нордау, за десять років вперед передбачали світову війну і переділ Європи, то інші єврейські вожді, цю потрібну їм світову війну ретельно підготовляли, а треті єврейські вожді в зручний момент мистецьки її викликали. Не палке пророцтво єврейських мудреців, а диявольське мистецтво єврейських реальних політиків гідно нашого здивування, з'єднаного, звичайно, з найбільшим обуренням».

Потрібно дивуватися, як могла бути взагалі надрукована ця стаття Липпмана Розенталя. Пояснюється це тим, що вона була написана лише після того, як пішла декларація Бальфура про Палестину, і безсумнівно, що вона ніколи не побачила б світла, якби євреї не думали, що ця частина їхньої програми вже виповнилася. Єврей ніколи не проговориться, поки він не переконається, що гра його вже виграна. Тоді тільки він заговорить. Ця програма сходи: — майбутня світова війна — мирна конференція — єврейська Палестина, у 1903 році була повідомлена тільки євреям. Коли вирішили, що дійшли до верхньої сходинки, можна було заговорити про це відкрито.