Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 101

Генрі Форд

Європейські держави зажадали від Сардинії прийняти участі в демонстрації проти Севастополя й у посилці флоту для облоги фортеці. Ця пропозиція викликала розбіжність серед вождів, Гарібальді і Мадзіні не хотіли посилати флот на допомогу Франції й Англії. Вони говорили: наша програма, якій одній ми зобов'язані служити — вільна і єдина Італія. Яка нам справа до Севастополя? Севастополь не для нас і ми повинні звернути всі наші сили на нашу початкову програму, щоб мати можливість якомога швидше здійснити наш ідеал.

Але Кавур, найвидатніша, найздібніша, і самома широка у кругозорі державна людина Сардинії, наполягав на необхідності послати флот для облоги Севастополя разом з іншими державами і зрештою настояв на свому. Може вам цікаво буде довідатися, що правою рукою Кавура, його іншим радником був його секретар Хартум, єврей за походженням, і що в колах, що стоять в опозиції до уряду, говорили про єврейську зраду. І от на одних зборах італійських патріотів пролунав обурений лемент на адресу радника Кавура Хартума, і від нього зажадали, щоб він, якщо може захистив перед зборами свою небезпечну і зрадницьку політику. І він сказав: наша мрія, наша боротьба, наш ідеал, за який у крові і сльозах, у турботах і розпачі ми заплатили життям наших синів і смертним страхом наших матерів, наше єдине бажання і ціль — це вільна і єдина Італія. Всі засоби, що ведуть до цієї великої і головної мети, священні. Кавур прекрасно знає, що після боїв у Севастополя рано або пізно збереться мирна конференція і що в ній будуть брати участь ті з держав, що брали участь у війні. Хоча в Сардинії і немає безпосередніх інтересів у Севастополі, але якщо ми тепер зробимо допомогу нашим флотом, то ми будемо засідати в майбутній мирній конференції на однакових правах з іншими державами, а на цій мирній конференції Кавур проголосить вільну, незалежну і єдину Італію.

Так здійсниться наша мрія, за яку ми страждали і вмирали, вона перетвориться в чудову і щасливу дійсність. І якщо ви тепер запитаєте мене, яка справа Сардинії до Севастополя, то я вам відповім наступними словами, що є як би сходинами одних сходів: Кавур, Сардинія, облога Севастополя, майбутня мирна конференція, проголошення вільної і єдиної Італії».

Всі збори знаходилися під чарівністю красивої, істинно поетичної і натхненної мови Нордау, і його витончена і музична французька мова доставляла слухачам майже почуття насолоди. Оратор на кілька секунд перервав своє слово, і публіка, остаточно зачарована його блискучою промовою, вибухнула бурхливими аплодисментами. Але Нордау просив заспокоїтися і продовжував:

«У даний час прогресивна світова держава Англія, після Кишинівського погрому, у знак своєї симпатії до нашого нещасливого народу, запропонувала єврейській нації за посередництвом Сіоністського конгресу незалежну колонію Уганду. Але Уганда лежить в Африці, а Африка не Сіон і, як виразився Герцль, ніколи Сіоном не буде. Але Герцль добре знає, що для справи Сіонізму немає нічого більш дорожчого, як дружнє політичне розташування такої держави, як Англія, тим більше, що головні інтереси Англії зосереджуються на Сході. Ніде прецедент не грає такої важливої ролі, як в Англії і, тому найвищою мірою важливо отримати з рук Англії колонію і створити, таким чином, прецедент у нашу користь. Рано чи пізно Східне питання повинне бути вирішене, а воно містить у собі і питання Палестинське. Англія, що звернулася з офіційною нотою до Сіоністського конгресу, зв'язаному з Базельською програмою, буде мати вирішальний голос в остаточному вирішенні Східного питання, чому Герцль і рахував своїм боргом підтримати дорогі для нас зносини з цією великою і прогресивною державою. Герцль знає, що ми стоїмо перед страшним світовим зіткненням, дуже може бути, що колись буде створене щось подібне до всесвітнього конгресу, і велика, вільна і могутня Англія продовжує тоді справу, що вона почала своєю великодушною пропозицією шостому конгресові. А якщо ви мене запитаєте, що робити в Африці, то я вам повторю слова державного діяча Сардинії, застосувавши його до нашого випадку і до наших поглядів. Я скажу вам наступні слова, як би сходини одних сходів, що ведуть усе вище і вище: Герцль, Сіоністський конгрес, англійська пропозиція, Уганда, майбутня світова війна, мирна конференція, на якій, за допомогою Англії, буде створена вільна Палестина».