Читать «Смак свіжої малини» онлайн - страница 75

Ізабелла Сова

— Тут тільки Г., — зауважила Евка.

— Ці спостереження стосуються Госьки.

— Ходімо далі, — поквапила я.

— Четвертий стовпець: кількість поглядів на хвилину. Наступний — кількість усміхів під час зустрічі. Наступний, шостий, означає фізичну дистанцію. Ви знаєте формулу привабливості?

— Ті математики до всього мусять підігнати формулу.

— Не математики, а психологи. У цій формулі береться до уваги кількість поглядів, усміхів, фізична дистанція. Що сильніше тобі хтось подобається, то швидше ти зменшуєш дистанцію. Підсідаєш ближче. Не уникаєш випадкових дотиків. Проходячи, часто зачіпаєш боком.

— Запахло збоченням, — висловила свою думку Евка. — Ну знаєш, напханий автобус до Нової Гути і чиясь рука на твоєму стегні. Ви не маєте такого досвіду? Добре, вже слухаю.

— Сьомий стовпець — інші вияви зацікавлення. Наприклад, „НГ“ означає нижчий голос. Віктор часто понижує голос, коли хоче справити на когось враження, сподобатися, засліпити, причарувати.

— Я пам'ятаю, — озвалась я. — Перші півроку вашого роману він розмовляв, як чувак із реклами „Мальборо“.

— Власне, — притакнула Йолька, — повертаючись до скорочень зі стовпця сім… „СВ“ означає сяючий вигляд. „РЗ“ — це розширені зіниці. Ви знаєте, що коли ми налякані чи причаровані, у нас розширюються зіниці?

Тепер уже знаємо.

— Як ти все це помічаєш у темному пабі? — поцікавилась Евка.

— Я маю добрий зір, а надто, коли йдеться про Віктора.

Бідний Віктор. Вона розклала його на першоелементи.

— А що означає скорочення „КС“?

— Ковтання слини, вияв напруги, так само як „ПН“ — погойдування ногою чи „ПП“ — посмоктування пальця. А тепер дивіться. 23 червня, спільний похід у басейн. Кількість поглядів: 72 на хвилину. Десять усмішок за дві години. Фізична дистанція тільки півметра, а зазвичай 173 сантиметри. Дивіться далі. 25 червня, спільний вечір у „Бюкляйні“. Час тривання: чотири години. Кількість поглядів: 86 на хвилину. 30 усміхів. Фізична дистанція півметра. Погойдування ногою й ковтання слини на початку, що свідчить про напругу. Згодом, по двох пивах ознаки напруги зменшуються, але збільшується й фізична дистанція. Зате зростає число поглядів і усміхів.

Ми нічого не сказали, вражені кількістю даних.

— Самі бачите. І це за два місяці до одруження. Що мені тепер робити? — зажурилась Йолька. — Я не можу запитати у нього прямо. Залишається чекати.

— І, насамперед, зберігати спокій, — невинним голосом докинула Евка.

5.07. Ми знайшли тимчасову роботу, ясна річ, по знайомству. Може, не так роботу, як інформацію про набір. Рекламна аґенція „Копальня“ потребувала „креативних особистостей“. Директор був добрим знайомим Лешека. Сказав Лешекові, що когось шукає, а той одразу дав нам наводку. Ну, ми і зголосилися від самого ранку.

— Взагалі-то, нам потрібний хтось із досвідом, — приглядався він до Евки з-під примружених повік, — але нехай уже буде. Приятелі моїх приятелів — мої приятелі. Завтра о п'ятій підійдіть до Бориса, нашого гуру. Тільки пам'ятайте про гасло…