Читать «Смак свіжої малини» онлайн - страница 5

Ізабелла Сова

— Не видурюйся. Я виглядала гірше, коли ти забирала мене з клініки.

— Це був скрик захвату. Я думала, що мені відчинила сама Памела Андерсон. Ну, покажися. Усмішка. Нахили голову. Тепер з іншого боку.

— І як? — запитала я. Евка не вдає захват, хоча й ніколи не копне по живому. Саме за це я її люблю.

Евка

Справжня подруга в тілі Сальми Гаєк. Уже кілька разів мене рятувала. Перший раз два роки тому, коли я впала у шал схуднення.

Шал схуднення

А почалося так. Я зайшла до крамниці зі штанями. Ухопила кілька пар і бігцем міряти.

— Куди ви йдете з тими «есками»? — заступила мені дорогу продавщиця, розмір XXL. — Хочете їх порозривати?

— Чому? — невинно запитала я.

— Бо ви носите «емку», на око — щонайменше тридцять восьмий, а після піци — то, може, й сороковий.

Того ж дня я вирішила сісти на дієту. Чекала лише якоїсь значущої дати, тоді легше почати. Перше травня, останній день року, іменини місяця. О, є — 15 грудня. День народження Евки.

Заздалегідь скупила півкрамниці зі здоровим харчуванням. Пластівці з висівок. Чай з кори крушини, сир тофу, замінник цукру, сухе печиво. На тяжку годину шоколад без цукру. І два літри пепсі-max. Вона має лише кілька калорій, а напихає й роздуває, як біґос. Потім зняла із себе мірки. У грудях 90, і нехай стільки й залишиться. У талії 66, самоціль — 60, у стегнах 94, а повинно бути 89. Для початку даю собі місяць, до сесії. Склала план дієти. Вранці — пластівці із соєвим молоком. Склянка пепсі. Потім обід: яйце плюс склянка пепсі. Підвечірок: тофу й склянка пепсі. Вечеря. Яка ще вечеря?

Упродовж двох днів я ходила горда й бліда. Зірвалася на третій. Принагідно виявилося, що в мене алергія на сою. Після молока у мене розколювалася голова. Сир тофу смакував, як гіпс, розчинений водою з-під крана. На третій день я стала на ваги. Ані на грам менше. Стільки тортур намарно. Буркотіння в шлунку. Жахіття про збиті вершки, слина до землі на вигляд гарячих булочок. Нестерпні марення про хрумкий окрайчик чорного хлібчика з маслом і помідором. Тремтячим пальцем я накрутила номер «Піци по телефону». Замовила одну велику з усіма можливими додатками. Акурат була промоція, і я одержала другу велику — «Марґариту» з оливками. Упакувала обидві. Запила пивом, а потім валялася, розтягнена, як такса. Сповнена піци й зневаги до себе.

Наступну спробу я здійснила по святах. Удома немає якнайменших шансів схуднути. А вже при Сташеку, маминому бой-френді? Якнайменших шансів. Досить і того, що варто мені залишити на тарілці недбало обгризені курячі кістки, як він уже заводить промову про населення Північної Кореї, що голодає. Коли за Святою вечерею я ризикнула відмовитися від коропа по-єврейськи, Сташек демонстративно витяг картату хустку завбільшки за скатертину і втер невидиму сльозу.

— Я вже й справді не можу, — пояснювала я. — Понапихалась аж по кінчики волосся.