Читать «Фіолетова загибель» онлайн - страница 24

Володимир Миколайович Владко

— А ти ж, Коротун, не подрібнював внутрішньої частини твого метеорита, — зауважив Фред, який цього разу слухав розповідь дуже уважно.

— Навіщо ж мені це робити, якщо плісень була прямо на уламку? — резонно заперечив Джеймс. — Я просто пересадив її. І, май на увазі, вона росте! До речі, непогано було б подивитися, як вона там, — раптом занепокоївся він.

— Встигнеш, встигнеш. Є в тебе ще щось? — наполягав Фред.

— Еге ж, «встигнеш», — стурбовано пробурмотів Джеймс. — А якщо там виявиться щось нове?.. Ну, гаразд, у мене вже лишилося небагато. Ось іще цікаві відомості, — цього разу з Радянської Росії…

— Комуністи теж займаються цим? — щиро здивувався Фред.

— А чому б і ні? — відповів Клайд. — Адже ж вони роблять ракети, супутники й запускають космонавтів у міжпланетний простір.

— Ну, все це для пропаганди, — відмахнувся Фред. — А наука в них…

— Якщо вони роблять ракети й запускають космонавтів, так тут, бач, без науки не обійдешся, — переконливо сказав Джеймс.

— Та чорт з ними, з тими комуністами, мені все одно, чим вони там займаються. Будемо ще про це сперечатися! — презирливо вигукнув Фред. — Ти мені про плісень давай, а не про комуністів!

Джеймс несхвально поглянув на нього, а Клайд сказав:

— Тобі б у ФБР працювати, а не в конторі по збиранню об’яв. Сам почав про комуністів, а тепер ми винні.

— Гаразд, досить, — примирливо відповів Фред. — Давай краще закуримо люльку миру, Клайд. Бери сигарету! Тобі не пропоную, Коротун, бо ти ж смокчеш свою люльку.

Вони закурили. Джеймс знову взявся за журнал.

— Так от у чому тут справа, — заговорив він, пихкаючи люлькою. — «Вчені з Туркменистану Байрієв і Мамедов провели в 1960 році дуже цікавий експеримент з уламками Сіхоте-Алінського метеорита, що впав на Землю в 1947 році. Вони теж подрібнили один з уламків і посіяли здобутий порох у живильний розчин. Через дві доби в розчині з’явилась ледве помітна тонка мікроплівка. Під мікроскопом було встановлено, що в ній перебувають рухомі мікроби, живі істоти з космосу, схожі на так звані озокеритні палички. Вчені назвали їх метеоритними паличками. Вони виділяють жироподібну речовину матово-білого кольору з особливим блиском. А колонії їх утворюють навіть генеративні нитки, виразно помітні під мікроскопом. Метеоритні палички й далі успішно розвиваються вже в кількох поколіннях». Отож, — сказав на закінчення Джеймс, — знахідка живих мікроорганізмів у метеоритах зовсім не таке виключне явище. Що я й хотів вам довести.

Навколо вогнища запала тиша. Перегорілі гілки вкрилися сірим попелом, під яким усе ще червоніли жаринки. З лісу насувалася прохолода, немов дерева дихали вологим холодком, що повільно поширювався на галявину. І небо, здавалось, спустилося нижче, розкривши темно-синю чашу над лісом і схилами, звідкіля долинало дзюрчання води безіменної річки. Тільки тепер це дзюрчання стало чути краще, наче річка наблизилася до вогнища. Від зеніту до горизонту майнула яскрава вогняна лінія. Вона перерізала все небо, мов ракета, що з’явилася невідомо звідки, і так само несподівано закінчила свій шлях за темним лісом.