Читать «Фіолетова загибель» онлайн - страница 122

Володимир Миколайович Владко

Він гарячково надів і наглухо застебнув дощовик, накинув на голову капюшон і вибіг з палатки. Гострі краплини застукотіли, наче град, по складках капюшона, мов відшукуючи щілину в одязі, куди б вони могли проникнути. Штани Клайда миттю вимокли знизу до колін. Він відпльовувався од бризок, що хльостали по обличчю, і радів, що вітер дме майже в спину. Забіг у палатку Фреда і взяв його бінокль. Тепер до урвища, до річки, а що ноги промокли, це не важливо. Він стрибав через калюжі, через струмки, мерщій вперед, не встигаючи все ж таки наздоганяти свої думки, що бігли ще швидше…

38

Раптом Клайд зупинився. Йому здалося, що дощ вщухає. І поривчастий вітер, який задував зліва й кидав йому жменями в обличчя снопи бризок, теж послабшав. Клайд підвів голову, занепокоєно дивлячись на небо. Сірі хмари так само повільно повзли з заходу на схід, але в них з’явилися просвіти, немов далеке ще сонце наполегливо хотіло пробити своїм промінням похмуру й безрадісну пелену. І цих просвітів було більше в західній частині неба, звідки дув вітер. Та невже ж і справді дощ ущухає? Саме тоді, коли він так потрібен, коли від нього залежить доля метеорита із згубною плісенню?

Клайд знову помчав до того місця, де вони втрьох бачили, як загинув чорний скунс. Може, метеорит уже змило, адже й звідси вже чути, як гуркотить, кипить вода в річці. Ось і скелястий виступ, звідки видно метеорит…

Він лежав під тим самим великим кедром. Чорні боки метеорита, омиті дощем, виблискували і цим виділялися серед звичайних жовтих і сірих валунів. І фіолетова плісень, яку чітко було видно в бінокль, що його Клайд нетерпляче притиснув до очей, залишалася такою ж, хоч її листя, схоже на папороть, чомусь неначе похилилося, зморщилося, побуріло. Чому це? Що сталося з плісенню?

Спочатку на це не було відповіді. Але, вдивляючись далі в плісень, Клайд помітив, що її листя морщилося й поникало лише з того боку, де метеорит обмивало хвилями річки. Так, вода, від гудіння й гуркоту якої дзвеніло у вухах, сильно піднялася, її річище, яке ще зовсім недавно проходило посеред яру, тепер розлилося на весь простір між схилами; вода бурхала й скипала, з люттю кидаючись на крупні валуни, яких ще не знесла її стрімка течія. Річка підкрадалася своїми хвилями, що набігали на берег, і до чорного метеорита, майже облизувала його краї і кедр, під яким він лежав, але сердито відкочувалася назад, — і знову підступала до нього, немов намагаючись зіштовхнути й понести метеорит разом з іншими валунами.