Читать «Фіолетова загибель» онлайн - страница 124

Володимир Миколайович Владко

Він насилу втягнув стовбур на виступ, поклав його на каміння і з прихованою надією поглянув на метеорит: чи не підійшла часом вода ближче до валуна?.. Ні, вона вирувала навколо метеорита, але не зрушила його з місця.

«Ну що ж, доведеться починати», — вирішив Клайд, беручись за свою кленову зброю.

Він обережно узявся за середину важкої жердини й почав спускати її до метеорита. Проте робити це було дедалі важче. Жердина вже на половині шляху виявилася такою важкою, що Клайд ледь тримав її руками, налягаючи всім тілом. На хвилину він спинився: та будь же ти проклята, він і справді навряд чи втримає її! Ще, чого доброго, потягне його за собою. Він просунув її ще на кілька сантиметрів далі — до метеорита. Жердина гойднулася, кінець її піднявся вгору, тягнучи за собою і Клайда. Ще мить — і жердина полетіла вниз. Вона глухо вдарилась об валуни. А Клайд, добряче вилаявшись, ледве втримався на ногах.

Він стояв і тупо дивився на метеорит, на жердину, знайдену ним з такими труднощами. Злість і відчай охопили його. Стільки працювати — і нічого не досягти! А час іде, ще трохи — і вода в річці почне спадати, тоді вже не зробиш і цього. Мине день-два, повернеться Фред із своїми спеціалістами, а метеорит спокійно лежатиме на березі, його заберуть люди в протигазах, і почнеться страшна підготовка до того, що так ясно уявив собі Клайд там, у палатці. Ні-ні. Треба діяти! Не можна лишати їм метеорит. Фред безумовно зробить так, як задумав, він упертий і наполегливий, особливо коли справа стосується грошей. І Джеймс-Коротун прокляв би мене, коли б я не перешкодив Фредові…

Гнів на Фреда розпирав груди Клайду. Безсила злість від того, що він не міг нічого зробити, здавила йому горло.

Він іще раз поглянув на метеорит.

Як зможу я дивитися в очі кому-небудь, як я зможу перенести мовчазний докір сумних очей Джеймса Марчі, вони ввижатимуться мені всюди й завжди, якщо я…

— Ех, будь, що буде! — нестямно крикнув Клайд.

З холодним відчаєм він розв’язав рушник, відкрив флягу з водою й добре намочив його. Потім, уже не думаючи ні про що, обв’язав рушником обличчя й зіскочив униз.

Під ногами його були нерівні жовті й бурі валуни, поруч лежала довга кленова жердина, через яку він мало не зірвався з виступу. А попереду, метрів за десять, — чорний метеорит, за яким вирувала й пінилася гірська річка.

Клайд охопив жердину обома руками і, нахиливши один кінець, наче спис середньовічного воїна, вперто рушив уперед. Він не відчував ваги жердини, всі його думки були скеровані на те, щоб з розгону, саме як списом, ударити в чорну поверхню метеорита, над якою все ближче він бачив узорчасте листя проклятої фіолетової плісені…

Щось блиснуло на землі біля нього. Окуляри Джеймса Марчі все ще сиротливо лежали на гальці, там, де він загубив їх, втрачаючи свідомість, отруєний запахом плісені, — Клайд уже відчував його й сам крізь кілька шарів мокрого рушника.