Читать «Серце Всесвіту» онлайн - страница 83

Олесь Бердник

— А я?

— Ти повернешся до нього, допоможеш йому! Він дав тобі якесь завдання?

— Так. Я мушу привезти його друзів-учених. Для допомоги.

— Вези їх. Вищі Сфери нічого не знають. Ти зрозумів?

— У мене все потьмарилось у свідомості. Я ще не все збагнув…

— Тоді слухай. Проти вихору треба протиставити рівну йому силу, якщо не більшу. Ця сила в тому, щоб не заважати вихору зробити дію, до якої він покликаний долею. А коли могутність вихору буде витрачена — до дії знову вступить попередній закон. І знову це буде по закону полярності! Хай Рі-о будує гігантські лі-а для прискорення обертання Та-іни. Ми навіть допоможемо йому…

— Як? — вражено озвався Нур. — Вищі Сфери?

— Саме так. Але ти до цього не будеш мати відношення. Ми знайдемо способи порозумітися з Рі-о. Ми навіть дозволимо йому робити це відкрито, розголосимо по всій планеті. Нижчі Тайя, які захочуть залишити свої житла і піти на материк Арс — зможуть це зробити…

— Ча! Ти говориш страшні речі. А що буде потім?..

— Потім?..

Умт оглянувся, ніби боявся, що його хтось почує, прислухався до гуркоту океанської хвилі. Зловісно усміхнувся.

— Потім буде ось що…

Нур дивився в колючі очі Тайя-Бога, захоплений вражаючим контрпланом Умта, і на його душу, ніби вогняні дья, падали холодні, страшні слова…

ВЕЛИКИЙ ВИХОР

НЕСПОДІВАНИЙ ВИКЛИК

Нур повернувся на початку нової ночі. Зірка-матір повільно падала за грозовий обрій, з сходу котилися урагани з густими колючими опадами, які заносили ущелини між горами, рівнини і замерзлі озера та ріки товстими покровами са. Та Рі-о не звертав на те уваги. Він вирішив починати роботи, не очікуючи дня.

Разом з Нуром і чотирма інженерами, що прилетіли з материка, учений кілька разів перевірив розрахунки проекту. Старий Ро-а розіслав вісників до сусідніх вождів та на материк Арс. На, острові Ма-ото зібралася рада вождів. Сидячи біля іскристих каменів дья, вони вели довгі і гарячі розмови. Відповідь була короткою и щирою:

— Добре діло треба робити не задумуючись. Материк Арс і навколишні острови готові допомогти всім, хто прийде сюди, хто не схоче жити в рабстві. Ми поділимо з братами все, що маємо. Хай воскресає Та-іна. Пора визволяти Іг-ру!..

І Рі-о взявся до праці. Він основну підготовку вирішив провести в таємниці і лише перед пуском агрегатів звернутися до всієї планети.

Він склав програми для лі-а, що стояли в сховищі Іг-ри. Машини, які ждали тисячі спіралей свого часу, заворушилися. Вони рядами виповзли в широкі коридори, приготовлені заздалегідь Сі для початку робіт. Роздрібнюючи навколишню породу, лі-а поглинали її в широке нутро і перетворювали її під впливом потужних розрядів поля За в плазму.

В центрі лі-а відбувалися ядерні перетворення — там здійснювався синтез будь-якого елемента, будь-якої кристалічної структури. З новонароджених речовин готувалися деталі майбутніх лі-а. Деталі складалися, і нові апарати починали перетворювати породу в собі подібних рядом з своїми «батьками». Нарешті, коли число універсальних лі-а досягло багатьох тисяч, вони підкорилися іншій програмі, заздалегідь закладеній в них.