Читать «Серце Всесвіту» онлайн - страница 81

Олесь Бердник

Зненацька молодого вченого охопив страх. Він зажеврів, ніби камінь дья, потім спалахнув палючим вогнем, захопив усю психіку. Де він? Для чого? Невже це можливо — зрадити Учителя?

Нур кинувся назад, до дра, що, колихаючись в потоках повітря, плавав над скелею. Забравшись досередини, він сів на м’який ца перед пультом. Тут було тихо, звуки урагану залишилися поза міцними стінами дра. І тоді раптовий спалах почуття почав затихати в душі Нура. Хто сказав — зрадити? Що це за слово? Рі-о виступив проти заведеного порядку, він протиставив себе цілому світові. Йти з ним? Ділити пополам небезпеку і сумнівний успіх? Ради чого? Щоб дати мільйонам нікчемних Тайя нове життя? А може, вони не захочуть його? Може, спокій і теплі житла, щоденна їжа і веселі розваги дорожчі їм від туманного прогресу…

Геть сумніви! В силі і сміливості — основа буття! Нур піде саме цим шляхом.

Дякувати долі — вона послала йому короткий і славний шлях. Він тепер не буде десятки спіралей нидіти, як раб, над принизливою працею. Він одразу перейде у Вищі Сфери. Вищі Сфери! Храм Космічної Насолоди!

Згадавши розповідь Рі-о, Нур презирливо засміявся. Учитель відмовився від фізичної насолоди, від насолоди, в якій сконденсовані пристрасті мільйонів спіралей! Що є вище над це? Голе знання? Химерні фізичні абстракції? Все в світі побудоване на реальних почуттях і співвідношеннях. І хто йде супроти цього — той божевільний і маніяк…

Нур знову виплив назовні, з острахом поглянув на хронометр. Невже не прилетить? Не може бути. Він розуміє, що значить зникнення Рі-о.

Нур згадав, як він, пролітаючи над океаном, ввімкнув на пульті дра мережу універсального зв’язку. Хвилюючись, набрав шифр Великої Трійки. В полі За з’явилися очі Умта — ча Тайя-Богів. Він дивився на обличчя незнайомого Тайя і гнівно хмурився.

— Хто турбує Вищі Сфери? — могутньою хвилею прокотилось запитання в свідомості Нура.

Опанувавши страх, молодий вчений відповів:

— Я учень Рі-о…

В погляді Умта заблищали вогні. Нур зрозумів, що його хід був правильним.

— Де він? — вкрадливо і обережно запитав Умт, не знаючи, що хоче Нур.

— На екваторі. Він готує переворот проти Вищих Сфер!

Нур кинув прямо в обличчя Тайя-Богу цю вістку, щоб приголомшити його.

Але Умт презирливо засміявся і зневажливо скривився.

— Що зможе зробити Рі-о, не маючи ніякої сили?

— Ти даремно смієшся, ча, — похмуро сказав Нур. — Рі-о прочитав древні записи в ущелині Зі-а. Він виконує план Іг-ри…

Нур бачив, як чоло Умта потемніло, судорожно смикнулися вуста. Він пильно і гостро дивився на Нура, мовчав. Нарешті, заспокоївшись, запитав:

— Що хочеш ти? Для чого зробив це?

— Домовимось, — нахабно відповів Нур. — Для цього потрібно зустрітися наодинці…

— Зі мною?

— Тільки так…

Умт, примруживши очі, поглянув уважно на молодого вченого. Хитнув головою.