Читать «Злий» онлайн - страница 24

Леопольд Тирманд

Треба сказати відверто, що в першу секунду пан Калодонт зіщулився, заплющив очі. І справді — раптовий перехід з любої атмосфери репертуару хору «Мазовше» до суворих переживань людини, оточеної ворогами в середньовічній фортеці, цілком виправдував таку хвилинну розгубленість.

Калодонт за хвилину отямився, швидко висунув нижню шухлядку і поліз до неї. Та в цю ж самісіньку секунду він ще дужче зіщулився і ще міцніше заплющив очі. Зараз же за кіоском залунав страхітливий крик катованої людини, потім пронизливий стогін, наче комусь трощили ноги й руки, а потім — швидкий панічний тупіт, якого не міг приглушити навіть пухнатий килим свіжого снігу.

Чи довго старий сидів у такій позі—сказати важко. Трохи впевненості повернула йому цілковита тиша, яка стояла навколо. Калодонт поправив кашкета і обережненько вистромив голову крізь розбиту шибку. Вулиця була порожня. М’яко падав сніг, на площі Тшех Кшижи снували запізнілі прохожі.

Старий ще на хвилину присів, притримуючи рукою серце, що ніяк не могло вгамуватися. Раптом він здригнувся. Біля кіоска стояла якась постать. Не видко було ні обличчя, ні контурів силуету; ніяк було вгадати — висока це постать, чи низька. І хоча нерви Юліуша Калодонта були зараз у стані цілковитого розладу — рештками здорового глузду він все-таки зрозумів, що невідомий став між ним і ліхтарем так уміло, що затулив собою і без того скупе світло. Це був, проте, коротенький проблиск свідомості в думках Юліуша Калодонта. За хвилину невиразна постать промовила:

— Добривечір, пане Калодонте…

І мужній старий знову впав у якийсь гіпноз.

— Дддобрий вввечір… — пробелькотів він і додав, чіпляючись за рештки самовладання:

— Чим можу ссслужити?..

— Пачкою цигарок і дружбою… — серйозно відповіла постать. Голос був тихий, але звучний, трохи суворий.

— Що-о? Що-оо цце знначить? — пробелькотіли під звислими вусами губи Калодонта. Невпевненим рухом він поклав пачку цигарок перед собою.

— Це значить: я дуже хочу, щоб ми стали друзями, пане Калодонте, — мовив невідомий вишукано чемно. — Я… шукаю друзів, пане Калодонте, і саме подумав про вас. Здається, вчасно… — Калодонтові здалося, що незнайомий зробив жест, показуючи на камінь на одній з полиць. Після цього незнайомий поклав гроші й узяв цигарки. На вказівному пальці руки заблищав мільярдами блисків величезний, чудовий брильянт у масивній платиновій оправі.

За секунду світло впало на здивоване, перелякане обличчя Юліуша Калодонта. Біля кіоска — нікого. Нікого — тільки біла, снігова тиша.

ЧАСТИНА ДРУГА

1

Довгий ряд автомашин стояв біля бензозаправної станції на Польній. За невеличким «Оппелем» великий «ФС Люблін», за схожою на качку машиною «ІФА» стрункий «Стар-20», за міцною «Варшавою» чорний «Шевроле де люкс». Шофери посідали на приступки машин і з смаком курили. Був погожий кінець березня, першим легким подихом весни війнуло у Варшаві.