Читать «Злий» онлайн - страница 210

Леопольд Тирманд

Колянко вперше ледь помітно посміхнувся; щось схоже на колишню хижу жвавість заблищало в його очах.

— Річ у тому, — сказав він, — що хуліганство і злочинність тісно зв'язані між собою. Виявляється, що ви цього не помічаєте, так само і поручик Дзярський не міг цього зрозуміти протягом довгих тижнів. Він розмежовував дві речі — окремо хуліганство та лихі звички й окремо злочинство. Лише смерть Кубуся переконала його в помилковості таких поглядів, але якось інакше, ніж треба. Бо я, докторе, бачу це, відчуваю так, як воно насправді. Гадаю… — голос редактора Колянка раптом затремтів, — мені здається: був один чоловік, який зміг би все пояснити… Тому він і загинув… А я… Я не маю вже більше сил шукати і роздумувати… Боюсь, — сказав він так несподівано і таким шепотом, що в Гальського тривожно забилося серце. — Я боюсь, — повторив він майже із сльозами в голосі, оглядаючись навколо, — ви чуєте, я боюсь… Боюсь, щоб мені не сипнули товченого скла в очі! Щоб хто не різонув бритвою по обличчі. Сам не знаю, коли це може бути і де… Боюсь!

Гальський нахилився вперед.

— Тим більше! — з притиском мовив він, — безглуздо звинувачувати ЗЛОГО в цьому вбивстві. Кубусь Вірус загинув, бо знав щось про цю справу, правда? Ви так гадаєте? А я гадаю, що ЗЛИЙ — друга людина, яка могла б нам багато чого сказати. Коли він не виявляє себе, — значить бореться навласноруч, от що… Але, напевне, він нічого не має проти викриття цих таємниць, — Гальський замовк, витираючи піт з лоба. «Я ще дуже слабосилий», невдоволено подумав. — Але в цьому щось є, — знову сердито почав він. — Мусить існувати хтось, кому потрібна була смерть Кубуся Віруса, репортера, що надто багато знав.

— Тут ви міркуєте так само, як Дзярський, — неприязно й байдуже промовив Колянко. — Тільки для Дзярського ЗЛИЙ — саме та людина, якій перешкоджав Кубусь.

— Скажіть своєму Дзярському, що він недотепа, — холодно кинув Гальський; на його худих щоках виступив блідий рум'янець. — Адже навіть мала дитина догадається, що ЗЛИЙ — справжній спільник газетяра, що бореться з хуліганством.

Колянко нахилився до Гальського.

— Я хочу вам щось сказати, — мовив він і оглянувся навколо, наче лякаючись, щоб хтось його не підслухав: очі в нього несамовито блищали, вуса злякано скривилися, — хочу щось сказати… — повторив він, — ось послухайте… Кубусь натрапив зовсім не на слід ЗЛОГО, а на слід Кудлатого. Я це точно знаю.