Читать «Злий» онлайн - страница 209

Леопольд Тирманд

Колянко важко зітхнув, з зусиллям, ніби підіймаючи щось важке, що душило йому груди.

— Не він написав ту статтю, — мовив Колянко, хрипко кашлянувши.

— А хто ж? — здивувався Гальський.

— Я.

Гальський неспокійно ворухнувся.

— Як це? — почав він невпевнено, — адже в газетах писали, що та стаття…

Можливо, — промовив втомленим голосом Колянко, — але ту статтю написав я.

— То чого ви зараз?..

— Бо Дзярський каже, що я не повинен виказувати себе. Щоб уникнути можливої небезпеки. І взагалі… для полегшення слідства. Дзярський — це той поручик, ви ж знаєте його?

— Знаю. Про нього чимало пишуть сьогодні в ранкових газетах. Стає популярним. Отже… — Гальський простяг руку за сигаретою, — таким чином, справа ясна: це ЗЛИЙ убив заради помсти репортера Віруса. Ви вважаєте це остаточним розв'язанням отієї похмурої загадки?

Колянко знизав плечима.

— Я й сам не знаю, — безпорадно відповів він, — я зовсім заплутався в цьому всьому. Може, й справді так було?

— І ви вірите в це? — Гальський підвівся на ліжку. Він відчув несподіваний приплив енергії, властивий людині, що видужує. — І ви вірите в цю безглузду вигадку? Невже ви забули про наші розмови на початку всієї афери? Адже ми вдвох розплутали тоді всю цю історію! Перші звернули на це увагу і, мабуть, досі віримо в наші початкові припущення, хіба ні?

Колянко мав вигляд людини, якій мислення завдає фізичного болю.

— Може, і так, — відповів він, вагаючись, — зрештою… не знаю… — Ви, пане докторе, не знаєте всіх подробиць, не знаєте всього. Ви вийшли з курсу справи через оцю хворобу. Може, Дзярський трохи й має рацію. Я думаю вже три дні і нічого не можу придумати. Розгублююсь. Стільки тут переплуталось доказів, слідів, можливостей, і серед цієї плутанини — труп Кубуся… Такий, яким я його бачив там, на Очках… — Він потер неголене підборіддя рухом, повним розпачу.

Гальський глибоко зітхнув і подав йому сигарети.

— Ні, це зробив не ЗЛИЙ, а хтось інший.

— Можливо, — сказав Колянко, запалюючи сигарету і пожадливо затягуючись, — але хто?

— Цього я не знаю. Знаю тільки — те, що нам відоме про діяльність ЗЛОГО, гостро суперечить цьому вчинкові. На перший погляд, коли не заглиблюватись у суть справи, все тут логічно; зганьблений в газеті хуліган, бандюга і авантюрист вирішив помститись і звів рахунки з тим, хто це написав. Але ми знаємо, пане Едвіне, що справа стоїть інакше, правда ж? Чи пригадуєте ви наші перші розмови про ЗЛОГО, ще в лютому, у тій кав'ярні на Пулавській? Ви пам'ятаєте, ми погодилися тоді, що ці, на перший погляд не координовані випадки, становлять якусь одну організовану акцію, здійснювану людиною, котру штовхнуло на це щось вирішальне і дуже серйозне? Ви пам'ятаєте, як ми пробували збагнути мотив таких вчинків, живі почуття того, хто для нас був тоді ледве уявою, тінню людської постаті, невловимим фантомом, що залишає сліди у вигляді повалених на землю супротивників? Ви ж пам'ятаєте, як ми прийшли до висновку, що тільки великі почуття, породжені в огні важких переживань і внутрішніх конфліктів, можуть штовхнути когось на таку саможертовну й послідовну діяльність? Тепер ми знаємо про ЗЛОГО багато більше і, можливо, тому губимо в силі-силенній нових подробиць ясно окреслену мету його боротьби. На мою думку, нічого не змінилося, тільки вчинки цієї людини обросли вуличною легендою, скаламутніли в хаосі пліток, тому й звинувачують його в злочинах, до яких він не причетний. Я не знаю, хто вбив Кубуся Віруса, на те й існує міліція, щоб це викрити. Але я знаю напевно і вірю, що не ЗЛИЙ його вбив, бо ЗЛИЙ бореться за спокій у нашому місті, і його ворог — лише грузьке болото варшавського хуліганства.