Читать «Злий» онлайн - страница 21

Леопольд Тирманд

— Стоять собі в проході й ані руш… ні в той, ні в цей бік… Чого це ви, пані, так пхаєтесь?..

— А як я повинна пхатися?.. Пане! Мої панчохи! Що це у вас там унизу? — чути було з усіх боків. Тиск ставав неможливим, ставав мукою.

— Порожня машина, клянуся щастям! — надривався якийсь чоловік на приступці,— а ніяк не дадуть зайти… Не просунуться, не дадуть місця… Що за люди! Адже всі хочуть їхати.

Ще раз із сичанням відчинилися пневматичні вихідні двері. На тротуарі стояло троє: двоє стареньких, бідно вдягнених сліпих і добродій середнього віку. Добродій допоміг старим вилізти на приступку й сказав водієві:

— Будьте ласкаві, пане, висадіть цих громадян на Ясній, добре?

Водій кивнув, і машина рушила. Сліпі, чоловік і жінка, невпевнено заколихалися, конвульсійно хапаючись одне за одного. Їх негайно підтримали співчутливі долоні, що проте допомагало мало. Білі ціпки сліпих, незагорнений буханець хліба, що його тримав під пахвою чоловік, краяли серце, мов безпідставне обвинувачення, і збуджували палке, переможне співчуття.

На найближчій лавці сиділо двоє юнаків у беретах, з худими, щойно поголеними обличчями. Вони сиділи й мовчали. Один байдуже колупався в носі, другий з цікавістю розглядав сліпих. В обох юнаків були ясножовті бруднуваті шарфи, в обох було щось гидке в обличчях: в одного — верхня щелепа, що свідчила про грубість, в другого — незграбно приплющений ніс. Сліпі спиралися на їх коліна.

— Такі не встануть… — буркнув пан у шапці-вушанці.

— Молодь… Виховання… — досить голосно мовила якась жінка.

— Пане, — не витримав один з монтерів, — це місце для інвалідів.

Юнак з грубою щелепою байдуже глянув на нього.

— Невже? Оце так новина!

— Неправда, — обізвався другий, з приплющеним носом. — Навчися, пане, спершу читати, а вже потім вимовляй по складах. Це місце для матері з дитиною, — додав він, недбало показуючи на чорний напис над своєю головою. — І я мати, а цей пан, — ткнув він пальцем у свого сусіду, — моя дитина…

— Хи-хи-хи… — вдавився той штучним, зухвалим сміхом.

За спиною в Гальського власник яскравого бантика стукнув надгризеним «камінчиком» у кругле денце модного капелюха свого найближчого сусіди й почав раптово проштовхуватись наперед.

Гальський тупцяв на місці, бо дама була висока й заслоняла йому своєю гарно зачесаною головою в сірому капелюшку все, що було попереду.

— Ну, годі…— промовив один з монтерів, високий, плечистий чоловік у грубому прогумованому плащі. — Поступись місцем, пане.

Тролейбус доїжджав до площі Малаховського. Обидва юнаки в беретах підвелися, один з них сказав сліпим:

— Будь ласка… Сідайте…

Хлопець із сплющеним носом виявився високим і міцно збудованим. Він стояв біля пана в шапці-вушанці, зараз же перед монтерами.

— Чого це ви втупились? — спитав плечистий монтер. У голосі його звучали нотки близького скандалу. — Треба було сидіти, — додав він. — Що для таких, коли старі люди й інваліди стоять?! Дивиться, наче я його скривдив…

Хвилину панувало мовчання, потім високий із сплющеним носом сухо промовив: