Читать «Злий» онлайн - страница 206

Леопольд Тирманд

Вільгу охопив нудотний страх від самої думки про гостю в алькові. «Що б це було, якби вона зараз почала кричати?» подумав він і відчув, як дерев'яніє в нього потилиця; глянув просто в темні, повні найгірших намірів очі Мериноса і вперше в житті піддався паніці.

— Є, — квапливо повторив він, — зараз дам. — Вільга вийняв з нижньої шухляди секретера невеличку залізну касу, відімкнув її й почав лічити гроші.

— А ось застава, — лагідно промовив Меринос, кидаючи в касу невеличкий пакунок, — перша тисяча квитків на недільний матч. Хай залишаться поки що у вас, пане інженере, ясно? — додав він тоном наказу.

Бліді губи Вільги посиніли, Метеор застогнав, заплющуючи очі. «Тепер кінець, — подумав він, мало не знепритомнівши, — де вона зараз? Невже чує, невже слухає?»

Меринос підійшов до стільця, на якому висів піджак Метеора, раптом стягнув його і кинув Метеорові.

— Одягайся, — наказав він, — і ходім до мене! Проведемо широку виробничу нараду. Починаємо роботу на всю потужність. Ви теж, інженере, — додав він трохи ввічливіше, але тоном, що не припускав заперечень.

— Гаразд, — тихо промовив Вільга.

Метеор поплентався до сходів, мов побитий пес. Вільга, виходячи, замкнув квартиру.

У вусі Марти, притиснутому до дверей алькова, панувала мертва, страшна тиша. Марта ще раз шарпнула за клямку, хоч і знала, що це даремно. Внизу почувся шум автомашини, що виїжджала з гаража. «Оце так історія, — подумала Марта приголомшено, — де я опинилась? Якісь дівки, якийсь Метеор, якісь квитки на матч. П'ятнадцять тисяч злотих — дрібничка! Якийсь голова, що б'є якогось директора по обличчі, якщо судити з ляпаса… Що тут діється, матір божа! Куди я потрапила?» Було щось таке в голосі того голови, що в першу ж хвилину стримало Марту від наміру гукати, просити рятунку — тепер вона докладно це усвідомлювала. Ясно було, що, виявивши свою присутність, вона тільки погіршила б своє становище. «Треба діяти, — подумала дівчина, отямившись, — треба щось робити».

Марта знайшла пляшку з лавандовою водою на туалетному столику інженера й енергійно потерла собі скроні. Відчинила двері, що вели на кухню і до ванної кімнати; в її розпорядженні був чималий простір. «Мама буде страшенно хвилюватися, — від цієї думки виступили сльози на очах, — а Вітольд і не довідається ніколи… Оце так доля!»

В кухні Марта знайшла шматок лососини, цілий кекс і чай. Налила собі склянку і почала пити, кусаючи кекс та напружено розмірковуючи. Її погляд упав на кухонний табурет. Вона відклала кекс, схопила табурет і побігла в альков. Швидкими рухами притиснула ліжко до стіни з віконцем угорі і поставила табурет на ліжко; потім ухопила важку латунну попільничку й сп'ялася вгору. Шибка у віконці була досить товста, але розбилася за першим ударом попільнички. Марта очистила віконце від уламків скла і якнайдалі просунула голову між грати. Перед її очима одкрилися зруйновані, спалені, порослі десятирічними бур'янами внутрішні приміщення якогось фабричного корпусу. Від похмурих, почорнілих, погнутих рейок, димарів, штолень і ям зяяло такою порожнечею і пусткою, що страх узяв Марту за горло. Вона злізла з табурета, лягла, скоцюрбившись, на ліжку і тихо заридала.