Читать «Злий» онлайн - страница 205

Леопольд Тирманд

— Льово, старий друже, ти боїшся дати? Не довіряєш мені?

— Що ви, пане голово… — пробурмотів Льова і простяг Мериносові пакет.

— З грішми справи погані, — заявив Меринос, підкидаючи пакет, — уяви собі, що того вошивця Метеора ще й досі нема. Але ти не бійся, Льово, — Меринос посміхнувся з ласкавою глузливістю, — зараз щось пошукаємо. Поїдемо разом до Вільги, гаразд? У Вільги, може, знайдеться вільних п'ятнадцять кусків.

То їдьмо, — нервово кинув Льова, — зараз же їдьмо…

Меринос пильно подивився на Зільберштейна: важко було второпати, що в цьому погляді — зневага чи задоволення?

Травневий день хилився до вечора, коли Меринос підійшов до замкненого входу в гараж. Перегріте повітря висіло нерухомо серед мурів і будов, пересичене запахом бензину з майстерень. Двері відчинились, і в них з'явився Єжи Метеор, горячково заправляючи сорочку в штани.

— Он як, — промовив, посміхаючись, Меринос, і в Метеора мороз пробіг по всьому тілі, — то ти тут, синочку… Ну-у-у, гаразд.

Метеор почав щось мимрити, але від страху язик у нього задерев'янів. Меринос пройшов повз Метеора, піднявся по крутих сходах нагору й зайшов до кімнати.

— Он як! — повторив він, побачивши заставлений закусками і напоями стіл, — значить ви, панове, святкуєте? Може, й балетик який був? Пообідній сеанс? А де ваші дами, не скажете?

Вільга стояв, спершись на буфет, згорнувши на грудях руки, й палив сигарету.

— Вже пішли, — холодно й спокійно відповів він.

З вуст Метеора, що несміливим кроком заходив до кімнати, вихопився приглушений вигук заперечення. Меринос не звернув на це уваги; повернувшись до Метеора, він промовив спокійно, чітко:

— Ах ти, паскудо, скільки разів я тобі казав, що не можна йти з контори на цілий день. — Він наблизився на крок і двічі ляснув Метеора долонею по обличчі — по одній і по другій щоці. Аж луна пішла по кімнаті. Метеор голосно застогнав і заточився на стіл; на почервонілому обличчі виразно позначилися бліді сліди від пальців Мериноса. — Смердюк ти паршивий, — спокійно продовжував Меринос, — скоро настануть дні, яких не було ще в твоїй злодійській, злочинській кар'єрі. Якщо ти мені ще раз утнеш отаке колінце з дівками, то повір: більше не встанеш.

— Пане голово, пане голово… — забелькотів Метеор. Тривога, біль, приниження й непевність паралізували йому думки й мову. Він не знав, що діється з Мартою, і вмирав від самої думки, що б сталося, якби Меринос виявив, що вона тут.

— Пане інженере, — звернувся Меринос до Вільги, — у вас є п'ятнадцять тисяч готівкою?

Вільга подумав з хвилину, ніби зважуючи в думці: що вигідніше — дати гроші чи відмовити?

— Є, — заявив він нарешті, глянувши мимохідь на двері, за якими сиділа Марта.

— Мені потрібна ця невеличка сума, — сказав Меринос, закурюючи сигарету, — лише до ранку. Це ж через оцього горе-директора, — показав він на похнюплену постать Метеора, — я не міг сьогодні одержати з банку грошей. Тут є і ваша провина, пане інженере, — посміхнувся Меринос, показуючи очима на стіл. — В робочий час горілка й дівчата…