Читать «Злий» онлайн - страница 149

Леопольд Тирманд

— Шкода людини, — буркнув Вільга. — Такий талант. Фінансист.

Лікар звернувся до Вільги:

— Я буду у вас, панове, наприкінці тижня. Привезу гроші. Ну, й звичайно, запрошую вас на традиційну чарку. Вас, пане, теж, — холодно кинув він Метеорові.

— Дуже дякую, — чемно, але дерев'яно, як завжди, відповів Вільга; він поводився, як зразковий власник зразкового автомобільного салону.

Доктор Дзідзяшевський глянув на нього з явною симпатією.

Вільга погасив світло, і вони рушили до виходу. На подвір'ї очі їх, призвичаєні до півмороку, з хвилину не бачили нічого. Цієї хвилини було досить, щоб невеличка темна постать, яка пильно спостерігала всю сцену й прислухалася до розмови біля оливкового «Гумбера», беззвучно сховалася за великий, довгий кузов напіврозмон-тованого «Каділляка» старого типу.

На подвір'ї Вільга, Метеор і доктор звернули увагу на купку механіків і робітників, які жартували й сміялися, з'юрмившись навколо чогось так тісно, що не видко було навіть об'єкта їх глузувань.

— До побачення, пане, — промовив доктор.

— До побачення.

— Знаєш, Алюсю, — повідомив Метеор, — я помчу до контори. На мене чекає голова. Я скористаюся з машини; пан доктор мене підкине. Добре, докторе?

— Нічого не вдієш, — байдуже згодився лікар. — Але зараз же, бо я поспішаю.

Вони попрощалися, і Метеор з лікарем пішли подвір'ям до брами. Вільга хотів підійти до механіків, але почув згори голос Пацюка: