Читать «Злий» онлайн - страница 137

Леопольд Тирманд

— А може, ви, пане, уточните своє перше зізнання про того, хто бився з Мехцінським? Може, спробуєте ще раз нам його описати?

— Уточнити зізнання про цю особу не можу… — знову почав Сюпка своїм офіціальним стилем, — бо ледве міг його побачити, так швидко все сталося. Описати його теж не можу, бо не роздивився… Тільки те… — тут він нервово проковтнув слину, і голос його зарипів від розпачливого хвилювання, — тільки те, як він свою нещасну жертву схопив і кинув…

— Як це кинув? — холодно перебив його Дзярський, підіймаючи друковану сторінку. — Адже тоді, за першині разом, ви, пане, зізналися, що супротивник Мехцінського схопив його за куртку, гукнув: — «Не буду тебе тут бити» і негайно ж пустив. Лише потім Мехцінський почав безтямно тікати.

— Так точно, — гарячково почав Сюпка. — Так точно… Так я говорив, але… це було не так!

— А як було? — В голосі Дзярського зазвучала погроза. — Чи ви, пане, хочете цим сказати, що відмовляєтесь від свого першого зізнання?

— Так точно… Саме так… відмовляюсь від зізнання, — забелькотів Сюпка, обтираючи брудною хусткою мокре обличчя.

— Отож, прошу вас, пане Сюпко, — суворо мовив Дзярський. — Сподіваюсь, ви усвідомлюєте, які наслідки матиме для вас факт фальшивого зізнання під час першого допиту?

Сюпка глянув на нього очима дурного пса, якого лупцюють палками відразу з обох боків.

— Пане комісаре, — простогнав він важко, — я боявся, так страшенно боявся. І тепер боюся… о рани Ісусові, як боюся… Але що ж вдієш?

— Чого ж ви боїтеся? — запитав Дзярський.

— Того Мехцінського кинули під поїзд!

І раптом — так само, як з проколотого пухиря з швидким сичанням починає вириватися повітря, так і Сюпка, плутаючись та спотикаючись на окремих складах, почав викидати з себе слова:

— Той, другий, схопив його за куртку, струсонув і пхнув до виходу… Мехцінський кричав: «Рятуйте! Поможіть!», тому я й кинувся наперед, бо я, бачите, пане, лежав на лавці… Порожньо було зовсім, а я — трохи під чаркою. Все це так раптово сталося, я й незчувся… Шумить у цих електричних вагонах, коли поїзд іде, гаразд нічого й не чути. Той тягнув Мехцінського за одежу, а як двері розсунулися, він ще й виглянув… Мабуть, швидко здогадався, що по сусідній колії мчить експрес, і… бах! того бідного Мехцінського просто під колеса… на рейки…

Мацєяк, закусивши губу, старанно друкував, клавіші вперто стукотіли. Колянко відчув, що в нього пересохло в горлі, й став гарячково шукати сірники, які тримав у руці.

— І ви, пане, все це бачили? — байдуже спитав Дзярський, наче приголомшливе зізнання Сюпки було звітом трамвайного контролера.

— Бачив, — відповів Сюпка, і голос його драматично затремтів.

— А чого ж ви, пане, зараз боїтесь? — повторив Дзярський холодно; схоже було: він вважає — сенсаційні викриття Сюпки вже скінчилися.

— Пане комісаре, — застогнав Сюпка, підводячись, потім знов сів, витираючи хусткою мокре чоло, — ми, на Варшавському вузлі знаємо… нам відомі… Ми чули про деякі історії, від яких краще бути далі… Боронь боже знати їх ближче! Вже ми, залізничники, маємо про це свою думку… Злих людей не бракує, пане комісаре, а такий злий чоловік яку хоч кривду зробить… Кілька залізничників вже скінчили життя на рейках, отак, як цей Мехцінський…