Читать «Злий» онлайн - страница 135

Леопольд Тирманд

— Згода, — відповів Колянко. — Скажи мені тільки одне: що означають останні передсмертні слова Мехцінського: «Кудлатий заплатить!»?

Кубусь опустив очі. Потім підняв зблідле обличчя і промовив важко:

— Саме про це і йдеться. У цьому — вся суть справи. Кудлатий — це… один з варшавських пройдисвітів найбільшого калібру. Думаю, що незабаром… знатиму його. Довідаюсь… хто це такий та що з'єднує менших шахраїв, отаких, як Мориц, із тим Кудлатим.

— В порядку, — обізвався Колянко, підводячись і одягаючи піджак. — Розумію тебе. Більше не буде ніяких запитань. Іду пити каву. Матеріал ось на столі. Ще додай замітку про твій ярмарок і можеш здавати до друкарні.

Сказавши це, Колянко взяв коричньовий капелюх з м'якими крисами і вийшов з кімнати. Кубусь сів за його письмовий стіл і став ритися у вузьких смужках гранок. Але за хвилину він поклав долоні 'під голову й припав до письмового столу, наче збираючись задрімати. Проте він не спав. Напружено думав і трохи мріяв.

Колянко поволі йшов подвір'ям.

Куди їдемо, пане редакторе? — весело спитав один з редакційних шоферів. Колянко зупинився, поміркував хвилину, потім відповів з усміхом:

— Дякую, пане Мар'яне, піду пішки. Така погода…

І вийшов на Єрусалимські Алеї. Трохи відійшовши від воріт редакції, він зупинив таксі.

— До Арсеналу, — кинув, сідаючи в машину.

За кілька хвилин Колянко вже заходив до кімнати поручика Міхала Дзярського в будинку Команди міліції.

Дзярський уважно перечитував папери в товстій картонній папці рожевого кольору. Побачизши Колянка, він закрив папку й устав.

— Добрий день, редакторе, — привітався він з усміхом. — Радий, що ви прийшли, не відкинули мого запрошення. Є безліч справ, які треба з вами обговорити. Прошу сідати.

Він показав на стілець навпроти столу.

— О, ні, — ущипливо всміхнувся Колянко, — тільки не на цьому місці. Думаю, що ви мене запросили не для того, щоб я сидів на цьому стільці.

— Цілком слушно, — буркнув Дзярський. — А тепер до справи. За хвилину сюди зайде Юзеф Сюпка, залізничник. Я допитуватиму його і тому запросив вас сюди. Хочу…

— Дякую за запрошення, — жваво перебив Колянко, — я приємно вражений. Сподіваюсь, цей факт відкриє нову еру в наших взаєминах.

— Я б хотів… — спокійно продовжував Дзярський, барабанячи пальцями по столі, — щось вам запропонувати.

— Що саме? — обережно спитав Колянко, примружуючи свої насмішкуваті очі.

— Перемир'я. Спілку. Співробітництво, — сухо відповів Дзярський, дивлячись просто в обличчя Колянка.

— Приймаю, — байдуже згодився Колянко, — і радію з вашої пропозиції. — Ага, — додав він, — що ви скажете на те, щоб залучити до цієї спілки лікаря Гальського, людину, яка…

— Чудова думка, — перебив Дзярський, — можете далі не говорити. Я згоджуюсь.

— Прекрасно. Гальський візьме на себе психологічну сторону проблеми, ви — юридичну, а я — морально-суспільну.

— Якої проблеми? — поцікавився Дзярський.

— Проблеми чоловіка з білими очима.

— Ви хотіли сказати, пане: чоловіка в котелку і з парасолькою, — поправив Дзярський.

— Це дурниці, — заперечив Колянко, зіскакуючи з підвіконня. — Я переконаний, що чоловік з білими очима не носить ні котелка, ні парасольки, що він взагалі не злочинець та не зводить ніяких злодійських рахунків. І поки що він не відповідає ніяким нашим уявленням про нього. З самого початку я був на боці цього винищувача варшавських хуліганів і ніколи не крився із своєю симпатією. Ви радили мені тоді опублікувати статті про нього, і це теж було спробою перекреслити мої плани.