Читать «Злий» онлайн - страница 129

Леопольд Тирманд

— Закрий рота, щеня! — зовсім байдуже наказав Вільга. — Ну, коли вже ти такий козак, то скажи: хто вбив Морица?

Червоні й зелені сигнали запалали в мозку Кубуся. Він глибоко зітхнув і спробував поміркувати — що йому на це відповісти? Та чим довше міркував, тим більше нічого не спадало йому на думку.

Крушина вже спав на столі, поклавши голову серед солоних огірків та рештків лососини. Кубусь знову зітхнув і побачив, як Вільга підіймає пляшку, щоб налити йому ще чарку горілки.

— Якийсь фраєр з білими очима та брильянтом на пальці, — промовив Кубусь так швидко, як тільки міг.

— Добре, добре, — кивнув головою Вільга. — Ці казки я вже чув. Вигадай щось нове або краще скажи: звідки ти це знаєш?

В погляді Кубуся була розпука. «Звідки я це знаю? На ласку божу, звідки я це знаю?» Перед ним були збляклі блакитні очі, що наче сповивали його блакитною крижаною заслоною, що паралізували його волю й думки.

— Я це знаю… — почав він з розпачем, — від Сюпки.

— Хто він такий, цей Сюпка?

— Залізничник… живе в Аніні.

— Що ти маєш спільного із залізничниками з Аніна? Кажи!

— Я? — белькотав Куба. — Нічого..

«Це кінець, — подумав він, — зацькував мене, як зайця. Справді, що я маю спільного із залізничниками з Аніна?»

— Я нічого не маю спільного, — почав він невпевнено, — тільки…

— Звідки ти його знаєш? Звідки він про це знає? Хто він такий, цей Сюпка? Чому він тобі оповідав?

— Зараз, зараз, — як міг, захищався Кубусь; він здавався тепер остаточно сп'янілим і незграбно вимахував руками, — зараз я все вам, пане, все… еееп… поясню. Там, в Аніні, є одна дівчина. Зветься Ганка. Небіжчик Мориц залицявся до неї. Але мене вона теж той… Знаєте, пане, любов — почуття дурне. Я їздив туди, до цього Аніна… От-от, саме тому я, бачите, пане, їздив до Аніна. А той Сюпка був свідком, як Вєсека Мехцінського пристукнули. Він знав, що Мориц їде до Ганки, і все це їй відразу розказав. А Ганка мені… Бачите, пане, як воно все виглядає…

Вільга поволі підніс свою чарку до уст і випив, не звертаючи уваги на Кубуся, потім відрізав собі рожеву пелюстку лососини. Двері прочинилися, і зайшов офіціант.

Кубусь відчув раптовий приплив нудоти. На обличчі його з'явилась гримаса. Вільзі здалося, що це прояв млості; по суті це був переможний усміх.

Пізно ввечері Роберт Крушина безвладно лежав у кріслі в кабінеті голови кооперативу «Торбинка»* На голові в нього був лід, в тремтячих руках — сифон, з якого Роберт жадібно хлебтав содову воду.

— Нічого не допомагає, — плаксиво скаржився він, натискаючи язичок сифона.

Мені здається, що це правда, — промовив Меринос до Вільги, який сидів, зручно розкинувшись у другому кріслі. — Мехцінський застерігав Крушину від цього Пєгуса. Мабуть, вони пошарпалися за ту дівчину з Аніна.

— Можливо, — холодно відповів Вільга. — Ну, й що тепер буде?

— Я повинен мати цього Сюпку, і якнайшвидше, — заявив Меринос, затягаючись цигаркою. — Крушино, — звернувся він до Роберта, — чуєш? Завтра ввечері я повинен мати цього Сюпку, і живого, а не мертвого. Треба діяти швидко, дуже швидко, — додав він замислено.