Читать «Злий» онлайн - страница 127

Леопольд Тирманд

— Ти, Пєгусе, ще не передумав? Ще хочеш заробити через мене кілька злотих?

Куба швидко глянув на Крушину; він одразу зрозумів, що тепер ініціатива вже не в його руках і не в руках Крушини, а все вирішує хтось третій.

— Ясно, — обережно відповів він.

— То сиди тихо й чекай. Зараз сюди прийде хтось, хто хоче з тобою поговорити.

Після цих слів він з насолодою взявся за крем і морозиво, отож замисленому Кубусеві не залишалося нічого іншого, крім того ж самого. На закуску він перечитував «Спортивний огляд», розкладений на столику між чашечками з морозивом. Столиця жила в ці дні повідомленнями з траси велосипедного кросу Варшава — Берлін — Прага.

За кільканадцять хвилин до бару зайшов інженер Альберт Вільга. Не привітавшись, він сів біля столика Крушини й Кубуся.

— Це той? — спитав він Крушину, рухом голови показуючи на Кубу.

— Що для вас, пане? — поцікавилась, підходячи, офіціантка.

— Велику пляшку «Цінзано», — відповів Вільга, не обертаючись.

— У нас нема цього, — невпевнено сказала офіціантка.

— Тоді прошу дати мені спокій, — з крижаною чемністю заявив Вільга, і офіціантка відійшла без слова протесту.

Кубусь уважно придивлявся до Вільги: його вразив цей бездоганний вигляд і манери, що навіть явному нахабству надавали якогось відтінку елегантності.

«Ого! — подумав він. — Цей скроєний з іншого матеріалу, ніж крушини і мехцінські. Он як! Значить, посуваємося вперед і чимраз глибше, як бачу».

— Чи довго ви збираєтесь сидіти в цій корчмї, що смердить пиріжками й мелясою? — з апитав Вільга тихим, але різким голосом; його збляклі блакитні очі і безбарвне обвисле обличчя не відбивали ні втіхи, ні злості.

— А що ви, пане, пропонуєте? — спитав досить зухвало Кубусь.

— Поснідати, — відповів Вільга і глянув на Кубуся; в цих збляклих очах була порожнеча, така порожнеча, що Кубусеві стало якось не по собі.

— Ходім, — заявив Крушина, розплачуючись.

Вони встали і вийшли. На краю заллятого полуденним сонцем широкого тротуару стояв оливковий «Гумбер» з гарним, трохи пошкодженим кузовом.

Через деякуй час «Гумбер» можна було побачити на вулиці Новогрудській, навпроти входу до невеличкої, на вигляд занедбаної крамниці, вітрина якої була, проте, заставлена дорогими закусками та пляшками закордонної горілки. За цією вітриною крився один з найкращих варшавських ресторанів. За першим приміщенням, де був величезний буфет, кілька приступок вело до невеличкого залу, прикрашеного оленячими рогами та кабанячими головами: тут стояли темні столики й такі ж самі стільці з вирізьбленими в спинках серцями. З цього залу можна було пройти до невеличкої кімнатки праворуч. В цій кімнаті, єдине заґратоване вікно якої виходило на бруднувате варшавське подвір'я, стояло три столики; тільки один з них був зараз зайнятий трьома відвідувачами і являв собою картину кулінарного бойовища, гідного пера старого Франсуа Рабле. В страхітному безладді валялися на ньому рештки оселедця, верховодки, сухої мисливської ковбаси, шинки, редиски, порею, омлетів, крутих яєчок, судака в желе та холодцю.