Читать «Злий» онлайн - страница 123

Леопольд Тирманд

Гальський величезним зусиллям волі зігнав вираз розчарування з обличчя.

— Це дуже гарно з вашого боку, що ви прийшли, — шепнув він.

Сльози покотилися по щоках Олімпії аж до її чарівних уст. Це були красиві сльози, круглі й блискучі, такі чудові, як усе в Олімпії Шувар, як ЇЇ врода, рухи, почуття й переживання. Прегарний усміх крізь сльози з'явився на її обличчі, вона поводилася так мужньо і так красиво, як цього вимагала ситуація.

— Нарешті, — шепнула Олімпія, — нарешті я тебе знайшла, ясноволосий хлопче.

— Це не підлягає сумніву, — блідо всміхнувся Гальський. Як бачимо, навіть тяжкі переживання не викоренили в ньому специфічне вміння нищити красиві зворушливі переживання.

— Що трапилося? — спитала Олімпія, і дві нові сльозинки, мов сріблясті горошинки, з'явилися в куточках волошкових очей.

— Власне… не знаю, — заклопотано відповів Гальський.

— Це гарно з вашого боку, пані, що ви мене відвідали, — повторив хворий.

Його гнітила одна-єдина думка, яку нарешті він висловив з жалем, побоюванням, надією і гіркотою:

— Як ви мене тут знайшли?

— Перекинула всю Варшаву догори ногами, — тихо, але палко відповіла Олімпія. — Знайшла навіть приватного детектива. Правда, цей обдурив мене, бо ж зовсім не був ніяким детективом, а звичайнісіньким адміністратором. Але йому, з огляду на численні знайомства в установах, де відають обліком населення, здавалося, наче він щось зуміє. Я діяла і з допомогою преси та радіо.

Нарешті мені пощастило знайти прізвище й адресу отієї блондинки, з якою ви були в «Камеральній».

Вітольде, ви собі не уявляєте, яких нервових зусиль та напруження волі вимагав візит до неї. Яка була страшна ця розмова! Але я мусила на неї зважитись, і тепер вже все позаду. Ця хвилина — нагорода мені! Я була вчора у панни Маєвської. Вона сказала, де ти, й додала, що сьогодні, тобто в четвер — приймальний день у лікарні. Я з самого ранку стою біля брами…

«Отож вона знала, — простогнав Гальський, заплющивши очі. — Знає, де я зараз…» Він відчув себе раптом дуже хворим, нещасливим і ще більш самотнім. Забинтована голова заболіла дужче, розвіялось радісне почуття одужання, яким він жив уже кілька днів.

Гальський розплющив очі й побачив обличчя Олімпії близько біля свого обличчя. Вона здалась йому гарною, доброю, наче він давно вже чекав і жадав її.

— Які гарні квіти… — промовив він тихо. — Дякую! — В голосі його справді була вдячність.

ЧАСТИНА П'ЯТА

1

— Тільки не таким тоном, Роберте, добре?

— Пане голово, я дуже перепрошаю… Але нехай пан голова на мене не гнівається. Я таки не знаю, як це зробити. Не маю найменшого уявлення… Зрозумійте мене, пане голово!

— Що ж тут розуміти? Начальник Крушина безпорадний щодо свого підлеглого! Інженере! Ви бачили щось подібне? Начальник не знає, де шукати свого підлеглого та як з ним розмовляти.

Вільга повернув від вікна своє брезкле, безбарвне обличчя.

Справді, — всміхнувся він блідо, — це кумедно.

Крушина потер обличчя долонею.

— Єдиний шанс, який оце зараз спав мені на думку: здається, той паскудник знає буфетницю з бару «Насолода», Гавайку. Поїду, довідаюсь, пане голово, та коли й тут нічого не вийде, тоді я й справді не знаю…