Читать «Історія польсько-українських конфліктів т.2» онлайн - страница 211

Микола Сивіцький

Отже, нездійснення плану буферної Наддніпрянської України не виключає реалізації програми обміну населенням шляхом договору про населення з Росією.

Але якщо і цей шлях виявиться нереальним, тоді Польща буде змушена вирішувати своє українське питання як внутрішню проблему, очевидно, не у повний спосіб, але завжди відповідно до вимог безпеки країни. Цей постулат вимагає якнайбільшого послаблення цього, безумовно і безоглядно, ворожого елементу. На підтримку цієї тези потрібно:

1) цілком усунути і повністю або частково позбавити громадянських прав ті українські середовища, які у період війни здійснили злочини або правопорушення щодо Польської Держави і польського населення;

2) всіма засобами підтримувати добровільну українську еміграцію;

3) шляхом внутрішніх переселень розчинити українське населення і до мінімуму обмежити території з українською більшістю;

4) провести повну ревіндикацію населення, українізованого перед війною або під час війни;

5) обмежити виховне значення української церкви і школи;

6) збільшити кількісно польське населення і посилити економічно польську присутність на східних землях;

Не можна себе тішити, що таке вирішення розв'яже українську проблему і як внутрішню проблему, і як питання зовнішньої політики. Це буде тільки затуплення вістря справи і відсунення небезпеки на роки, а може, і десятки років. Такого роду вирішення завжди матиме сурогатний характер, і від рівня, на якому ця програма буде реалізована, залежатиме, наскільки ця загроза буде відсунена.

III.

Безпека країни і польського населення вимагає незалежно від постійної тривалої програми вирішення української справи надзвичайної програми на актуальний момент. Коли лінія проведення української політики є дуже чіткою і без відхилень веде до винищення польськості, то з польського боку протиставляється їй нерішучість і відсутність будь-якої концепції. Результат цього, як вище говорилось, сумний: українці на кожному кроці отримують перевагу, поляки втрачають і стоять перед перспективою подальших втрат.