Читать «Історія польсько-українських конфліктів т.2» онлайн - страница 209

Микола Сивіцький

Тому, якщо ми не хочемо відмовитись від 3/5 своєї державної території, мусимо програму етнічного очищення наших південно-східних земель, включно з Волинню, провести повністю, без винятків.

Усе говорить про те, що цю програму можна буде реалізувати у порозумінні з Наддніпрянською Україною. Ідея Української держави, обмеженої від заходу Збручем, там не є новою, бо так розумів Україну Петлюра. Нинішня радянська Україна є буквально безлюдна. Спочатку її населення знищили голод і виселення до 1939 р., мільйони втратила під час війни на фронтах, голод, епідемії, радянські й німецькі розстріли довершили решту. Без перебільшення втрати населення України в період 1939–1943 рр. можна оцінити у 10 мільйонів. Якщо до цього додамо 2 мільйони поляків, які в процесі обміну переселились би у кордони Речі Посполитої, то матимемо картину збезлюднення наддніпрянських просторів. Тому новоутворена держава з радістю прийме своїх приблизно 5 мільйонів, з яких значна частина утворюватиме єдині кадри української інтелігенції.

Проте може виникнути думка про труднощі іншого характеру. Ось Польща під час війни зазнала таких самих втрат населення, як і Україна. То чи може вона добровільно позбутися ще 5 мільйонів населення? Відповідь на це є такою: 1. За ці 5 мільйонів ми отримаємо принаймні 2 мільйони поляків, може, певною мірою зрусифікованих або зрусичених, але у наступному поколінні цей наліт зникне. 2. Щодо значної кількості землі, якою держава володітиме, то на збезлюднені західні й східні околиці рине хвиля осадників з перенаселених донині територій Краківського, Келецького воєводств і т. д. Якщо у період 1923–1929 рр. Польща давала щорічний приріст населення до 1,6 %, то після забезпечення достатньою кількістю землі цей приріст після війни напевно досягне цієї величини і навіть стане більшим. Крім того, слід передбачити посилення рееміграції з Франції, Німеччини, Америки до польських міст і сіл, бо обидва середовища після війни матимуть значні можливості заведення господарства і заробітків.

Нарешті, треба рахуватися з претензіями іншого роду. Наприклад, гуманісти можуть мати сумніви, чи не суперечитиме ідеалам людяності й демократичним поглядам на світ виселення — за згодою чи без згоди населення, яке віками живе тут і звичне до певних умов життя і господарювання, а перш за все зв'язане традицією зі своєю батьківщиною. Безсумнівно, що ця акція може бути для низки осіб болісною, але тільки у першому поколінні. Тому треба врахувати, що це населення у Польщі ніколи не матиме почуття господаря, завжди вважатиме Польщу окупантом, тоді як переселення зробить його господарем у власній державі, а може, навіть у кращих економічних умовах. Коли після завершення військових дій перевлаштування світу буде відбуватись у тотальний спосіб sui generis з думкою про створення стерпних умов існування для низки поколінь, мусимо й вікову українську проблему розв'язати sub specie.