Читать «Конете на Лир» онлайн - страница 8

Роджър Зелазни

Не можеше да каже колко дълго са препускали по призрачната морска повърхност. Вероятно часове. Луната отдавна беше залязла, небето вече избледняваше и някъде отдясно избухна един ослепителен изгрев. Изпаренията се разнесоха и колесницата пореше вълните под чистото синьо небе без наоколо да се вижда никаква земя.

Невпрегнатите в колесницата коне си играеха покрай тях, а Скафлеш и Финтаг уверено напредваха. Раменете и краката го заболяха и вятърът го брулеше, но все още стискаше поводите, премигвайки от пръските вода.

Накрая пред тях се появи нещо. Отпърво не беше сигурен, но докато продължаваха, образът се оформи отчетливо. Това беше остров, със зелени дървета по хълмовете и бели скали покрай галените от вълните брегове.

Когато наближиха, видя, че островът, покрай който минаваха е един измежду множество други.

Подминаха още два преди Конете да завият и да се отправят към някакъв каменен кей в дъното на един широк залив в полите на висок зелен хълм. Гигантски дървета растяха на хълма, а имаше няколко и близо до пристана. Наближавайки кея, той чу птици да пеят в клоните им.

Докато се хващаше за каменната стена, видя, че под най-близкото дърво са застанали трима мъже, облечени в зелено, синьо и сиво. Те се запътиха към него и спряха, щом стигнаха до кея. Не посмя да погледне лицата им.

— Предай ни нашия брат Пазител. — изрече на Древния Език един от тях.

Той с болка вдигна мокрото тяло на чичо си и усети как те го поемат от ръцете му.

— Слез сега и ти на брега, защото си изморен. За твоите коне ще се погрижат.

Каза на Конете да изчакат. Слезе от колесницата и последва с бавна крачка трите фигури. Един от тях го хвана подръка и го отведе в малка каменна къща, а другите двама отминаха, понесли тялото на чичо му.

— Одеждите ти са мокри, — каза мъжът. — Сложи си тези., — и му подаде светлозелено-синя роба, подобна на тази, която в момента носеше, и подобна на тази, с която бе облякъл чичо си за това пътешествие. — Сега яж. На масата има храна. — продължи мъжът, — а там има легло. — Посочи към него. — Спи.

Ранди се съблече и си сложи одеянието, което му бе дадено. Когато вдигна поглед, откри, че е сам. Отиде до масата, внезапно осъзнал, че има огромен апетит. След това заспа.

Когато се събуди, беше тъмно и тихо. Той стана и отиде до вратата на къщата. Луната вече беше изгряла и в нощта имаше повече звезди, отколкото някога си спомняше да е виждал. Откъм морето повя нежен бриз.

— Добър вечер.

Единият от мъжете беше седнал на каменна пейка под близкото дърво. Той се изправи.

— Добър вечер.

— Конете ти са впрегнати. Колесницата е готова да те отведе обратно.

— чичо ми…?

— Той се завърна у дома. Дългът ти е изпълнен. Ще те проводя до морето.

Спуснаха се по пътеката към кея. Ранди видя колесницата, почти на същото място, където я беше оставил с два Коня впрегнати пред нея. Изненадано установи, че ги разпознава и, че те не бяха Скафлеш и Финтаг. Други фигури се движеха наблизо във водата.