Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 96

Олесь Бердник

О. Б. — Що ж, таблиця справді дивовижна, коли порівняти з космогонічною схемою праіндійських міфів, то спочатку діють Брахма — Вішну, формуючи світи, поліпшуючи їх, очищаючи, гармонізуючи, а нині мовби стрімко розгортається спіраль завершення, руйнації — дія духу Шиви…

В. С. — Можна скористатися й таким символом. Попередники були не дурніші від нас, може, набагато мудріші.

О. Б. — Руїнницька тенденція яскраво виявляється після виникнення життя, а особливо розуму на планеті. Отже, ви вважаєте, що мертва природа діє гармонійніше, розумніше, ніж так зване життя, і зокрема — мисляче життя?

В.С. — Всі процеси початку, як антиентропійні, можуть бути приписані живій істоті — планеті. Тільки, не доведи боже, ще ідеалізм припишуть. Так що давайте глянемо на академічно живі процеси. Ось перед нами:

1. Виникнення й розвиток життя — від найдрібніших організмів до найбільших. Вихід життя із моря, поширення на суші.

Винищення найбільших тварин суші, річок та морів (дивися Червоні книги), руйнування їхнього середовища (особливо на суходолі, в річках та озерах). Скорочення строку життя «м’ясних порід» домашніх тварин (варіант винищення).

Виникнення й поширення промислових (біологічно непридатних для життя) зон.

2. Виникнення й повсюдне поширення на суші родючих ґрунтів. Поширення лісів.

Ерозія ґрунтів і зменшення родючості сільськогосподарських угідь. Виникнення пустель на місці пасовиськ (від перевипасу). Винищення лісів.

3. Найчудовіший утвір природи, власне, планети, оскільки обопільно брали участь біо— й геопроцеси: створення «енергетичного конденсатора» і його зарядка. З одного боку, в землі, — вугілля, нафта, горючі сланці й гази, з іншого в атмосфері, кисень та озон. При цьому різко зменшився вміст вуглекислого газу в повітрі.

Руйнація й розрядка цього «конденсатора» видобутком і спалюванням мінерального палива. Кількість вуглекислоти в атмосфері зростає, золи й диму — також.

О. Б. — Отже, діють сили природи і сили людини…

В.С. — Так, людства. Це точніше. Чи багато один може накапостити? Дев’ять дзеркально-симетричних у часі явищ, які майже цілком передають ситуацію на планеті. Вони симетричні і в тенденціях, і, — я вже наголошував, — у побудові того, «що раніш, що пізніш». Недарма я позначав нулем виникнення атомних ядер, світу речовин — раніш цього нічого не може бути. І нині — руйнування ядер у реакторах — новітнє явище в цивілізації, одне з найостанніших.

О. Б. — Ви хочете сказати, що випадковості у цих порівняннях не може бути?

В. С. — Виключаю випадковість. Мене, як фантаста й інженера, найбільше вразили два порівняння. По-перше, дзеркальна симетрія акреції й космонавтики («най-най» для фантастів, скільки намріяно, написано!) — аж до того, що, коли прокрутити в зворотний бік плівку зі знятим запуском ракети, то матимемо картину падіння метеорита…

О. Б. — Дозвольте… Акреція й донині додає планеті більше метеоритної речовини, ніж космонавтика розкидає. Хіба не так?