Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 95

Олесь Бердник

2. Гравітаційне ущільнення й диференціація речовини планети (важкі в глибині, легші — в корі й на поверхні). Руйнування й осідання міхурів киплячої лави (скажімо, на Місяці). Тенденція: міхурі спочатку великі, густі й тонкостінні, а щодалі — дрібніші, рідші, щільніші. Залишки цих міхурів — вулкани. Середня щільність планети збільшується, розмір зменшується.

Будівництво міст, споруд, тунелів, створення масштабних транспортних засобів — від автомобілів до кораблів і ракет (об’єктивно все це — грудки речовини з порожнечею), добування «корисних копалин» (підйом — на поверхню, в корі утворюються порожнини). Тенденція: вище, більшою кількістю, масивніше, тонкостінніше, — а стосовно видобутку — все глибше й осяжніше, і виконують це хутчій та блискавичніше. Розмір планети нарощується, щільність зменшується.

3. Заспокоєння тверді, поява стійкого — як у великих, так і в малих подробицях — рельєфу; зменшення кількості й потужності лавин, зсувів, вивержень, просідань кори.

Наростання мінливості рельєфу за рахунок будівництва, добування матеріалів, прокладання шляхів, мостів, тунелів: збільшення рухливості тіл на поверхні Землі — кількістю, розміром, масою, швидкістю та відстанню переміщення; вплив розвитку транспорту на гідросферу, атмосферу та найближчий космос.

4. Енергетика охолодження планети. Загальне зменшення температури землі, гідро— й атмосфери. Зменшення кількості, розмірів, потужності й температури місцевих осередків виділення тепла.

Зростання кількості, потужності й роботи джерел тепла, що споживають сонячну енергію, системи опалення, двигуни внутрішнього згорання, ТЕЦ, ТЕС, АЕС; вся їхня енергія зрештою перетворюється на тепло. Підвищення середньої температури атмосфери, вод і навіть ділянок землі (міста, промкомплекси).

5. Випромінювання охолоджуваної планети. Електромагнітне випромінювання планети переходить від видимого світла до інфрачервоного, до субміліметрових, міліметрових, санти— і дециметрових хвиль радіодіапазону (закон зміщення Віна). Зменшуються кількість, розміри і яскравість локальних вогнищ, світла (виверження лави, газових факелів тощо).

Зростають кількість, розміри, яскравість і потужність джерел світлового (ліхтарі, вікна споруд, реклами, кіно й телеекрани), інфрачервоного випромінювання (всі нагріті об’єкти промисловості й побуту), а також радіодіапазонів (антени радіо— та телестанцій, радари, ВЧ-печі, іскрові й дугові технічні розряди…). Тенденція в передачі інформації: нарощення частот — від довгих хвиль до коротких, до УКХ, деци-, санти— і мілі— та субміліметрових.

6. Чітке виділення гідросфери (із первісного туману й каламуті); утворення річок із глибоким вузьким річищем, очищення вод у них і в озерах самофільтрацією; очищення морських вод (осідання каламуті); не збагнене ще наукою очищення артезіанських вод. Виморожування залишків вологи з атмосфери в льодовики Антарктиди, Гренландії, Ісландії, гірських країн — завдяки чому бачимо ясне небо.

Забруднення річищ дамбами, розтікання річок у штучні «болото-моря». Пересихання й заболочування малих річок. Прискорення танення гірських льодовиків. Збільшення кількості хмарних днів. Процес мішанини стихій.