Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 94

Олесь Бердник

Володимир Савченко: — І все ж це поняття означає всього-на-всього передбачення, а в цьому випадку — наукове передбачення, гіпотезу.

О. Б. — І ще одна заувага: як розуміти зміст заголовка «Світ перед закипанням?..» Тут наголошується, що люди, вся біосфера, так звана мертва природа, перебувають у стані, який можна уподібнити до «закипання». Гадаю: наслідки такого процесу легко усвідомити — руйнація статус-кво, катастрофічне порушення рівноваги в природі. Чи так?..

В.С. — Приблизно так. По суті — ми свідки (й сучасники) налагодженого, всеохопного — від розпадання атомів до піднесень трудової та творчої активності єдиного процесу, грандіозного космічного вихору…

О. Б. — Але це доводиться сприймати із сумнівами й непевністю.

В. С. — То хто ми такі, щоб ставати всесвітньому процесові поперек шляху? Це щось на кшталт «доносу» на цивілізацію… Але річ у тім, що злочинців тут нема. А от дурнів чимало: можливо, всі п’ять мільярдів населення. А де ж злочинці? Хіба що творець гіпотези, якого читачі охрестять «ворогом людства». А що ворогом поступу й цивілізації — це напевне!

О. Б. — Звідки такий песимізм? Нині багато суворих і тривожних передбачень щодо прийдешності. Головне — яку мету ставить автор ідеї?

В. С. — Я викладаю все це з вірою в людину — як в істоту, яка зможе збагнути, а збагнувши — змінити свою поведінку… Ну, годі роздумувати — мерщій за діло. Є таблиця. На ній схематично зображені явища початку життя: світу речовин узагалі, а потім і нашої планети. Це подано настільки узагальнено, що не треба застосовувати якусь певну історію: байдуже, як усе це виникло, — важливо, що воно існує. І — от ви лиш гляньте! — поєднані з ними, скажемо обережно, явища нашої цивілізації як глобального процесу, що змінюють світ і нас…

О. Б. — Думка Вернадського: людська діяльність — це геологічний процес…

В. С. — Цілком правильно. Я зумисне розташував явища не натрусом, а послідовно, так, як вони відбувалися: одні раніш, інші пізніш. Ну, будь ласка…

А) Явища початку світу

0. Утворення атомних ядер, синтез їх у зоряних процесах. Тенденція: спочатку легкі, потім середні, важкі; на них процес уже згас, його змінив природний розпад (переважно тяжких ядер).

Б) Явища цивілізації

Прискорення розпаду й особливо поділ тяжких атомних ядер в енергетичних і технологічних реакторах. Тенденція: а) наростання потужності пронесу, б) поширення процесу на середні речовини («осколкові», опромінені тощо).

1. Утворення планети й збільшення її маси шляхам акреції: гравітаційного зближення й злипання первісних грудок речовини. Тенденція: спочатку зближаються і злипаються крупні грудки, а в процесі виснаження «протохмари» — дедалі дрібніші й дедалі рідше.

Виникнення й розвиток космонавтики — тобто об’єктивно безповоротного або майже безповоротного (спускові апарати, що становлять мізерні частки відсотка від мас систем запуску, включно з паливом) видалення із Землі дедалі більшої кількості речовин. Тенденція: спочатку запускали дрібні тіла, зрідка й близько, потім — більші, частіш і далі,