Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 47

Олесь Бердник

Всесвітній Собор Української Духовної Республіки безстрашно і самокритично оцінив плин минулої планетарної історії, прийшовши до безжального висновку:

Ми маємо Релігії Любові, але їхнім ім’ям благословляли вбивство, ненависть і ворожнечу.

Ми сповідуємо Вчення Братерства, Рівності й Свободи, але ідеями того Вчення розрубали єдине тіло Людства на взаємовиключні частки.

Ми розірвали гравітацію Планети, але вихід кораблів у міжпланетний простір не звільнив нас від павутини мізерних побутових прагнень. Космічна Ера стала для нас лише ареною нового змагання за марнолюбні земні цілі, вона лише розширила хвороби нашого духу в зоряний простір, загрожуючи іншим світам.

Ми оволоділи термінологією Синів Світла, проголошуючи Ідеали Нового Світу, але старанно оберігаємо в словах, думках і вчинках закони роз’єднання і насилля. Жодне суспільство Землі не проголосило священність і недоторканість Життя, як неповторного вияву Божої Першосуті.

Мільярди людей поклоняються Христу і Будді, але який народ прийняв рішення рушити за Ними в Країну Любові?

Ми шукаємо панацею від хвороб, але спокійно, під захистом псевдозаконів нищимо у в’язницях, концентраційних таборах та лікарнях мільйони людей. Ми ведемо нескінченні війни, які ще жодного разу не утвердили достойного результату, — перемогою завжди користувалися найпідліші представники роду людського.

Ми захоплюємося так званою історією, ігноруючи той факт, що вся відома нам перспектива минулого життя є лише купою кривавого сміття.

Ми створили безліч технічних пристроїв, засоби комфорту, апарати для вивчення світил, що віддалені на мільярди світових літ, але ні на йоту не підвищили морально-етичний рівень сучасних поколінь: наказ деспота або парламенту легко знімає

з громадянина зобов’язання бути милосердною істотою. Дві світові війни останнього сторіччя, низка безглуздих локальних війн, братовбивчі поєдинки на Близькому Сході, в Латинській Америці, в Індокитаї, спроби формування демонічних цивілізацій Гітлера і Сталіна — все це яскраво свідчить про страхітливу деградацію Ноосфери Землі.

Всі ці катастрофи ще можна було б виправдати прагненням до великої мети. Проте такої мети ніхто не декларував, не запропонував.

Ідея Співстраждання, проголошена багатьма подвижниками і святими, перетворилася на свою протилежність: держави годують Дракона Зла і Ненависті енергією Любові й Добра. Так болісні зусилля Синів Світла вивести людство з рабства були використані для ще ганебнішого ув’язнення духу в лабіринтах обману.

Ідею Творящого Духу — Вітця Сущого — ми зробили культом торгівлі з Богом.

Ідею Свободи перетворили на наріжний камінь тиранії.

Ідею Любові затьмарили хмарами розпусти.

Ідею вічного Пізнання Тайни Буття зробили рабою утилітарної психології.

Ми абсолютизували смерть як цілковите знищення свідомості, всупереч авторитетним свідченням мудреців і Посланців Бога. Ми розрубали в психіці поколінь нитку невпинності життя, а отже, — відчужили власну Планету від єдиного організму Космосу. Наш Світ став гангреною, раковою пухлиною, що поглинає вогняну енергію Прасубстанції, не творячи на заміну нічого, крім психообразів мерзоти й абсурду. Ноосфера Землі стала вампіром Космосу.