Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 130

Олесь Бердник

Вічна мить

Охопить Вічну мить Ти зумій, любий друже, зумій! Не летить Диво-мить, То летить дум розгублений рій! Смій налить В ніжну мить Всеохопності вічний напій, Не біжить Вічна мить, То біжить дух стривожений твій! Давня казка усіх в павутину сповила, Ніби зла ворожба, Тане мить, тане мить, опускаються крила… Ох, навіщо життя боротьба? Понад Всесвітом плачуть обірвані струни, Кобза серця мовчить… Шепчуть привиди пам’яті, котяться луни: — Де ти, де ти, загублена мить?..

* * *

І день, і ніч* Зникають пріч, І не змика Планета віч, Гуде орган, Лунає річ, В огні війни Вирує січ… В імлу, в туман ведуть сліди, На землю падають плоди… Хоч тисячу віків іди, Не знайдеш чистої води… Де ти, Земле, опинилась, де ти, Квітами засіяна плането? Триває бій На полі мрій, Кипить у злі Жорстокий змій, Кує війну В імлі густій, Щоб кинуть світ У огневій! Нащо ж були тяжкі віки, Нащо ми сіяли квітки, Чому не сядуть ластівки В долоню нашої руки? Стрепенися в радісному леті, Квітами засіяна плането! Лети, лети В ясні світи, Будуй у мир Міцні мости. Тобі довіку В даль іти До сонця світлої мети!..

* * *

Із полонин земної матері* Ідемо в зоряні ліси, Вже в галактичному фарватері Лунають наші голоси. Але дороги поміж зорями Замків не знімуть — не проси! Зростають між земними горами Сади любові і краси… Встає за обрієм примарами Ілюзій віковічна мла, Та правда дивними стожарами У власнім серці розцвіла… І прагнучи у хащу зоряну, Не щезне дума хай свята Про ниву батьківську незорану, Де треба сіяти жита. Так просто все — і сили множаться, І крила в просторі несуть, Та серце все-таки тривожиться — Чи в істину проляже путь? Не забувай колиски давньої. Не забувай старих могил, Де таїна дороги славної. Де джерело одвічних сил!..

Зоряний ключ*

Ген угорі, десь поміж хмар, там серед туч Чути кличі, чути жалі, чути плачі, — Зоряний клин, зоряний стрій, зоряний ключ Лине у даль, лине у світ, лине в ночі… Дзвонять замки, дзвонять церкви, дзвонять мечі, В темряві світ, в пошуку суть, в мареві путь. Мудрі ключі, вічні ключі, щастя ключі В небі кують, в сонці кують, в серці кують. Ніжне дитя, тихе дитя, дивне дитя Йде до води, йде до струмка, йде до ключа. Миле дитя, рідне дитя, вічне дитя Матір стріча, ранок стріча, сонце стріча!