Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 129

Олесь Бердник

Вогонь розсудить все*

Вогонь розсудить все. Нехай лютує ворог. Зірниця наступа. І новин день несе. Загримотить гроза. Не втримається морок. Вогонь розсудить все. Палахкотять міста. І гримають гармати. Тримайся, брате мій, в біді не охолонь. Якщо ти вогняний — не бійся умирати! Розсудить все вогонь. Вогонь розсудить все… І успіхи, й невдачі, І сивизну густу біля солдатських скронь. Всього ще буде — сліз і радості, одначе Розсудить все вогонь. Народження і смерть — то спалахи й згасання, Але вогонь життя і в сонці, і в золі, В польоті журавлів, у тиші, і в коханні У Матері-Землі… Її потік життя пітьма не подолає, Ще буревію гнів планету потрясе… Хто витрима грозу — той піде до безкраю. Вогонь розсудить все! Вогонь розсудить все!

Маки*

Барви світанкові, маки рожеві, Діви-ІІрироди вуста… Квітами тими Землі-Королеви Ніжна любов пророста… Маки червоні Маки багряні, Білії маки, мов сніг… Крила пелюсток — дрімаючі птахи — Тихо спадають до ніг… Спокою чари, тайна кохання — Все в кольорів глибині… Туга смеркання, втіха кохання Там спочивають у сні… Та не піддайся дрімоті знемоги, Друже захоплений мій. Зернята маків, як стяг перемоги, В серце гаряче посій!

Лиш тоді…*

Лиш тоді, лиш тоді, як затихають всі слова — Тайни гук, правди звук в надрах серця ожива… Відчиняйте, відкривайте брами темряви і мли, І у небо вилітайте, де живуть орли… Шепіт зір, тайну зір — хто її відчує, як? В кожнім дні, в кожнім сні побратимів Диво-знак… Я нечутно, обережно, я незримо підійду, І біду, неначе хмару, тихо одведу… Духу вір, серцю вір! Поєднаймось Ти і Я! Там, де лад і Любов, пролягла Тропа Моя… У вогненнім дивоколі — понад прірвою віків, Підхопіте, збережіте Материнський Спів…

Пісня зоряного Дивокола*

В Полум’янім полі, в тайнім Дивоколі, Де пасуться коні чарівного сну, Птахи виростають в огненнім приволлі І летять у казку, в Зоряну Весну. Лебеді дитинства, станьте на хвилину, Та візьміть на крила доленьку мою. Землю я покину, з вами я полину, Де квітує тайна в Батьківськім Гаю. Ключ не зупинити, крил не доточити, Птах давно тріпоче в серденьку твоїм! Лише власні крила повертають силу Відшукати стежку в Материнський Дім!

Вічний діалог*

— Розкажи мені, дубе, по щирості, Де захована міцність твоя? — У глибинах землі материнської Її дивна пливе течія, У глибинах землі материнської Зберігається сила моя… — Де ти, орле, напоєний силою, Хто викохував крила тобі? — Міць польоту у горах зродилася, А надія — в тяжкій боротьбі, Міць польоту у горах зродилася, Зору ясність — в тяжкій боротьбі! — Розкажіть мені, зорі тривожнії, Де прихована міцність буття? — Крила Всесвіту — в подиху кожному, У найменшій іскрині життя, Крила Всесвіту — в подиху кожному, У щоденній хвилині життя…