Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 122

Олесь Бердник

Пісня про небесного коваля*

Жив коваль-чарівник у правічнім гаю край дороги, (В цілім світі широкім відомо його ремесло). Доручили кувать йому Слово Полум’яне давнії Боги І урочий Світанок призначили — вельми таємне число. Дні летять, ніби птахи. І треба кувати це Слово! Тільки люди ж ідуть, замовляють підкови й мечі. Тим царям захотілось для тюремної брами обнову. Тому вкрай необхідні для жінки нові рогачі. І жаліє коваль тих людей, сіє вироби марні у світі, Забуває про Слово Огнисте, заповідане здавна йому. І згасає талант. І лягають на плечі століття. Покривають утомою серце, відпливаючи в тьму. Небо все ще чекає і надіється знову і знову, Лиш умови своєї воно з ковалем не міня — Грізний час недалеко, світ жадає Вогнистого Слова І урочий Світанок уже осідлав чарівного коня.

Народи мене, Матінко Божа*

Народи мене, Матінко Божа, В Новий Світ народи, Поклади мене в Зорянім Ложі, Щоб не знав я біди. Хай сповиє мене те Мовчання, Що у серці Твоїм, Хай моєю оселею стане Твій надзоряний Дім. У обіймах Твоїх задрімаю, Мов дитя, залюбки, І не треба вже іншого раю — На віки… на віки… А як знову настане тривога, І Земля спалахне — У далеку криваву дорогу Ти розбудиш мене. Я пройду крізь ворота тілесні, За похмуру межу. Та Твій образ, Матусю, чудесний, У душі збережу… Лиш одне я молю: у долині, Де страждання завжди, — Не покинь Твого вірного сина Серед лиха й біди. Ти вдихни мені мудрості й сили, Певність в ділі святім, І здолаю я темну могилу, І вернуся в Твій Дім…

Політ без повернення*

Давня казка говорить, що в небі живуть Легендарні крилаті створіння. Старші птахи дітей споряджають у путь І дарують летюче уміння. Не сідають на землю казкові птахи, Бо життя їх у вічнім польоті, І ночами і днями долають шляхи Понад грози, і бурі, і сльоти. Гей, далекий політ Понад війни, і горе, і терни! Новий світ, дивний світ Просить в ниву посіяти зерна! Вічносутнє крило Хай не втомиться понад віками, Путь назад замело Ураганами літ і зірками… Найбуйнішому саду є свій листопад, Є пора зневажать і любити. І найкращий пілот повертає назад, Щоб ізнов у затишку спочити. А тому, хто вирощує крила, нема Із польоту назад повороту, Його кличе удаль Таємниця сама, Яку треба одвічно бороти!

Душі крило*

Скидай ману, вставай зі сну! Горить Зоря і кличе йти… Дивись на схід, стрічай весну, Готові зоряні мости! Дивись за обрій, в далину… Відкрийте слух, відкрийте зір, Зника імла, щеза пітьма… Летять лелеки із-за гір, Зими нема! Зими нема! Весні усміхненій повір… Росте крило — душі крило! І кличе даль, блакить зове… І райдуги перевесло Над світом іскриться нове… Росте крило… Душі крило!..