Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 120

Олесь Бердник

31 квітня 1981 р.

Самотня пісня*

Ой, порай мене, мати, порай Де мій згублений рай Знай, мій сину розгублений, знай, Що твій рай — рідний край… Ти летиш по далеких світах, Мов засмучений птах, У чужинських полях і лісах Лише пустка і жах… Повертай з чужини, повертай У весняний розмай… Знай, мій сину розгублений, знай, Що твій рай — рідний край…

21 серпня 1981 р.

* * *

В зачаровану путь Пропливають віки, наче тіні. Лише миті живуть У гарячого серця тремтінні, Лиш вони, лиш вони, Ніби зерна, летять над світами, Із душі глибини Виростають дітьми і квітками. Вічна мить, дивна мить, Всеосяжна, як це видноколо, Де ряхтить і зорить Таємниче Уранове поле, О прийди, освяти Мого серця болюче горіння, Дай зрости у світи, Де безсмертні розквітнуть пагіння. О душі пелюстки, Між якими таємна зернина, Вас полонять віки, А зернина у землю порине, З того вона вона В мить урочу листком затріпоче.. Мить ясна, мить рясна — Мого серця надзоряні очі!

3 листопада 1981 р.

* * *

Доленько, де ти? Стиха озвися.* — Я — твоя тінь… Ось піл ногами лежу, подивися, У пилюзі, на постелі терпінь… Доленько люба, хто ти, яка ти? — Я — твоя сила! В ямах темниць, під сокирою ката Міць нагнітила… Доленько тайна, як тебе звати? — Я — твоя мрія… Вийшла колись із Правічної Хати У буревії… Доленько рідна! Тебе я приймаю — Любу, убогу… Підем пустелею до Небокраю, В гості до Бога… Сонце палюче, гади лукаві — Все промайне… Ти — моя радість, ти — моя слава, Лише не кидай мене!..

27 листопада 1981 р.

Людина-Всесвіт

Якщо, справді, Всесвіт у Людині, Тоді кожен у собі хова Простору і часу полонини, Цілої історії дива… Є в мені клітини-хлібороби, Є добро, гріховність і цнота, І в душі страшна пустеля Гобі. Де гасає чорна самота. Десь в задумі мудреці-нейрони, Десь в атаці вірусів юрба, І клітин братерських оборона, Спокій, мир і знову боротьба. А в глибиннім таємничім краї Волі славне Товариство є. Кров вирує буйним дивограєм, Струменем в пороги серця б’є. Як усе здола навала сонна. Не змовкає там триножна річ. То — душі моєї оборона, То — моєї України Січ! Так буває: епідемій зграї Вріжуть в тіло смерті лемеші; Січ моя свій голос піднімає, Збуджує повстання у душі, І тоді литаврами тривоги Віче серця голос подає, Кобзарі виходять на дороги, Всенародне рушення встає. Геть втікають зайди і нероби, Пісню волі чути на зорі. І в мені радіють хлібороби, І в мені співають Матері. Славен будь, мій Всесвіте блакитний! Побратими, не змикайте віч, Бо твердиня духу непохитна, Доки нерушима Серця Січ!