Читать «Золоті Ворота» онлайн - страница 100

Олесь Бердник

О.Б. — Тут я з вами згоден. У більшості випадків ми вже не господарі ситуації — дії нам продиктовані «розвитком» (радше — ланцюговою реакцією) техногену. Практично так звана екологічна криза — та й мілітарна, демографічна, економічна тощо — не піддається контролю, попри всі «постанови», «закони» про захист і тому подібне. Забруднення Байкалу, Свитязю, Іссик-Кулю, Великих Озер, Ладоги, перетворення майже всіх річок світу на «болото-моря», як ви кажете, а океанських вод на планетарну клоаку — що цьому можна протиставити, крім палких виступів? Ми не контролюємо нічого — ні динаміки будівництва, ні виснаження ґрунтів, ні знищення озонового шару в атмосфері, ні відпливу людей із села, ні нахабної «меліорації», що оголосила війну всьому живому…

В.С. — От бачите: ви самі розумієте, що вся наша діяльність, якою ми пишаємося, — лише імператив космічного потоку, лише інструмент для завершення певного циклу.

О.Б. — Колись таку силу називали всемогутнім Богом…

В.С. — Хіба в назві суть? Головне, що цей процес всеохопний. До того ж — творець. Він створив наш світ (хоч і не за шість днів). І коли він не вічний, то, зрештою, незмірно довговічніший, ніж ми з вами. До речі, ви помічали, що віруючі люди, які усвідомлювали існування якихось «вищих» сил, перед якими вони майже піщинки, були душевно здоровіші від невіруючих, особливо сучасних, звихрених напругою божевільної технізації? Втрати, помилки — що ж! — «так потрібно Богові», нагрішив, наламав дров — «лихий поплутав». А ми у всьому бачимо помилки — свої, чужі; вимагаємо відповідальності, кари, відшкодування збитків… а в підсумку — гляньте на таблицю.

О.Б. — Коли судити з ваших таблиць, то результати того, що зображено внизу, — діло рук радше диявола, а не Бога!

В.С. — Не Бог і не диявол — природний процес. І те, що він діє через нас, через наше самоствердження, страхи, війни, владолюбство, тиранію, жадобу щастя, як і на початку творення, з допомогою законів фізики, — знаєте, що це означає?

О.Б. — Що?

В.С. — Що психічне життя людства — таке ж просте явище у Всесвіті, як і вселенське тяжіння, як теплота — електрика — випромінювання… як і саме життя, коли на те пішло, — первісне, що не потребує наших недолугих пояснень, життя Всесвіту! Що таке «самоствердження», якщо абстрагуватися від отого «само»? Сплеск матеріальної дії, притаманний нам. Була цільна хвиля-струмінь часу, яка породила світ, — а насправді вона розтікається безліччю струмочків… через нас… Ще Андрій Платонов це збагнув — часову первинність нашої психіки: в «Котловані» у нього висловлена прекрасна формула: «Діти — це час, який дозріває в свіжих тілах». Час діє через нас. Час спаду? Чи вибуху?

О.Б. — Гаразд, хай так. Та невже природа не змогла б обійтися без людей. Руйнація через творення? Чи не простіше б «запустити» якийсь природний фізичний процес?

В.С. — Гадаю: цей процес діє не лише через нас. Кілька років тому, після Чорнобиля (може, підштовхнутий ним), я подав до Держкомітету в справах винаходів та відкриттів СРСР дві заявки на відкриття: явища поривчастості радіоактивного розпаду та явища наростання такого розпаду. Комітет зареєстрував мою заявку, а вчені з Академії наук зарубали не вельми доказово: як посмів? хто дозволив? Оскільки чіткого «розгрому» не було (та й чи можливий він за теперішнього стану теорії ядра?), мої ідеї лишаються в силі: а) постійні розпаду далеко не постійні та б) розпад цей — молоде й активне явище в історії Землі (частково, завдяки захопленню раніше стабільних ізотопів). Далі — факт, що стосується нашої теми (з тієї ж заявки)… Від гравітаційної диференціації, яку ми вже згадували, в первісній розтопленій Землі важкі речовини, метали та їхні сполуки, спустилися вглиб, утворивши залізо-нікелеве ядро з щільністю 12–13 г/см3 проти середньої щільності земної кори близько 3. В довіднику з ізотопної геохімії для урану й торію, головних радіоактивних ізотопів нашої планети найбільша концентрація вказана на поверхні Землі, а в корі — в мантії, в ядрі — в сотні, в тисячі разів менша. Коли згадати, що щільність торію — 12, а урану навіть — 19, то незбагненно, як це вони «спливли» на поверхню?