Читать «Революційна стихія. Зимовий похід 1919-20 pp. Спомини» онлайн - страница 80

Юрко Тютюнник

Маючи на меті партизанську форму боротьби, ми не створили органів своєї державної влади в зайнятих армією районах. Населення на пропозицію політичних референтів організувало свої громадську самоохорону.

Зрозуміло, що ця «самоохорона» не залишалася німим свідкои боротьби. Багато росіян бажало краще потрапити до рук наш війська, ніж «самоохорони».

Жах серед росіян потрохи набирав масового характеру. Для побільшення його я послав з м. Липівця по лініях до Одеси і Катеринослава телеграму такого змісту: «16 грудня 1919 року. Усім представникам денікінської влади, усім командирам військових частин. З наказу Головного Отамана військ Української Народної Республіки я з частиною республіканських військ, прорвавши фронт, вийшов у тил Денікінської армії для об'єднання повстанців з метою остаточної ліквідації усіх адміністративних і військових установ, створених Денікіним в Україні. Військовим частинам Добровольчоївольчої Армії у дводобовий термін наказую або від'їхати на Дон або перейти на бік республіканської влади України.

Представникам Денікінської влади наказую залишити Україну. Тим, хто не виконає наказу, — смерть. Командуючий Київською групою військ отаман Тютюнник Юрко». З досвіду я знав, наскільки нервово реагує запілля на всяку несподіванку. Боячись життя, представники «єдіной недєлімой» Росії поспішали з таких місцевостей, куди ніколи не заходила Українська Армія і навіть не думала заходити.

За кілька днів ціле Правобережжя фактично залишилося без влади. Телеграма з Липівці мала вплив на хід подій. Однак головним страхіттям для росіян був напрямок нашого руху. Уже 20–21 грудня кіннота різних дивізій вийшла на лінію Ставище — Жашків — Охматів. По цьому напрямку росіяни відходили з району Києва.

Авторитет армії, що пішла на такий, з погляду теорії, божевільний крок, зростав. У договорі 24 грудня 1919 року галичани дознали Головнокомандуючим обома арміями командуючого Наддніпрянською Армією. Тоді ж представники Денікіна розшукують Український Уряд, щоб розпочати переговори про перемир'я. Не знайшовши уряду Української держави, ці представники підписують договір з отаманом Шспелем, що до того часу сидів десь у лісах біля Хмельника. Московський Совнарком теж вислав делегацію з комісаром Карисиком на чолі для переговорів з Українським Урядом… Цікавий історичний факт уряд, який фактично складався з кількох осіб і не мав ні одної ділянки території, розшукують вороги для переговорів. Український Уряд мав силу в кількох тисячах фанатично відданих національній ідеї вояків та в багатьох десятках тисяч повстанців, що, не маючи ні виробленого плану, ні наказу, били і білих, і червоних росіян. Денікін, який мав допомогу могутньої Антанти, котився у прірву під ударами сили, якою не кермував ніякий центр, а лише любов до своєї батьківщини. Червоні росіяни, посуваючись на Україну за своїми соціальними ворогами, не знали, на який би то гачок піймати свого національного ворога — українців.

Починаючи з Тарашаншини, Звенигородщини, Уманщини і далі в глиб України працювали великі повстанні організації. Посланці від них стали приходити до армії за наказами. Відповідь загалом зводилася до короткої директиви: «Відбирайте майно і зброю від ворога, що вже тікає з України. Ховайте зброю, бо зброя добра: її одержав Денікін від Антанти. Зброя буде потрібна для дальшої боротьби проти Росії…» і повстанці працювали. Відворот Добровольчої Армії, що розпочався у зв'язку з проривом нашої армії на Київщину, набирав катастрофічного характеру.