Читать «Альтернативна Еволюція» онлайн - страница 128

Олесь Бердник

І чим далі, тим більше туману, містифікацій і обману. Учитель добре знав це. Він казав: «Коли вдруге прийду, чи знайду хоч одне серце, сповнене любові?» Він з болем говорив: «Вогонь прийшов Я звести на Землю, і як би Я хотів, щоб він розгорівся!»

Чи побачимо ми цей ієрархічний принцип — огненність душі — довкола себе? Дуже мало! І для того щоб рухатися далі, ми з вами й говорили про пошук на «замінованому полі», який називається сталкінгом — у несподіваних напрямках. Для того, щоб здійснити

цей пошук, потрібно переглянути всі заповіді, всі книги, всі священні писання. А тому треба визначити критерій, основу того, що нас повинно вести.

Визначити цей критерій не так просто. Минулого разу ми поставили завдання: подумати над тим, що ми взяли б у Новий Світ.

Відповіді були прекрасні, але сьогодні я мушу підкреслити, що мало взяти любов, мужність, терпіння, доброзичливість… Це загальні принципи, які розлітаються, коли ми живемо в конкретному житті.

Древні мудреці говорили, що найтяжче боротись із «сірим змієм», тобто з повсякденністю. Це, можливо, найбільше досягнення: серед звичайного життя зберегти романтизм, піднесений настрій. Це дуже добре розумів Довженко, який казав: «Не бійтесь високих слів. Тільки не робіть з них ідолів, а намагайтесь, якщо ви проголошуєте високі ідеали, наповнити їх життєвим змістом».

Я все це веду до того, що нам треба визначити основні ієрархічні концепції, щоб рухатися далі.

Є дуже цікава ідея, котру зараз розробляє ряд вчених. У Біблії говориться про те, що Бог послав на Землю потоп, але, щоб врятувати сім'я Людства і Біосфери, Ною було звелено взяти по кілька пар усіх живих істот у ковчег і після потопу випустити, щоб знову виникла Біосфера і життя продовжувалося. Ясна річ, ми не можемо сприймати цю історію буквально, тому що для всіх живих істот, що проживають на Землі, не вистачило б і тисячі океанських лайнерів… Зараз багато вчених і теологів, які мислять науково, вважають, що сама планета Земля і є таким Ноєвим ковчегом; усі життєві форми, в тому числі і люди, і є оті геноми, врятовані Ноєм. Коли вчені почали з допомогою комп'ютерів програвати ситуацію земної біосфери, виявилося, що вона не могла утворитися природним чином. Ми бачимо, що протягом останніх тисячоліть на Землі встановилася нестійка рівновага в біосфері, і ми добре розуміємо, що ця рівновага дуже скоро порушиться, тим більше що Людина (а Людина — це і є Ной), яка ніби повинна була б оберігати життєві форми, запалила «бікфордів шнур». Замість того, щоб бути ієрархом планети і гармонізувати біосферу, Людина створила хаос. І це сталося тоді, коли Людина забула Заповіт: ЩО вона повинна була зробити і КУДИ вона послана.

А Заповіт, як вважає багато дослідників, такий: перевезти планету з усіма життєвими формами у такий регіон Всесвіту, де всі ці форми можна буде повернути до гармонійного життя. Це те, про що люди мріяли тисячоліттями: повернутися до Едему, відновити правічну ЄДНІСТЬ, де буде панувати любов, а не ненависть.