Читать «В дробовете на ада» онлайн - страница 12

Мартин Дамянов

Сега нямаше време за подобни размисли. Той трябваше да се справи с проблема веднага! Да спре да гледа настоящето през „camera obscura“. Трябваше да започне да гледа през собствените си очи, да мисли със своя мозък и да се бори със собствените си ръце. Думите на Райкър внезапно изплуваха в съзнанието му като полуразложен удавник в пуст морски залив: „Когато един голям водач усети, че врагът вземе преимущество и всички планове се разпадат той се оставя на инстинктите си. Те стават водещите, не разума. Много битки са водени по логичен и последователен начин, и в крайна сметка са били загубвани. Понякога можеш умишлено да се поведеш по плана на противника и в последствие да го обърнеш срещу него самия. Бъди като див звяр, Милс. Настървен, но въпреки това предпазлив.“

— Не знам, сър. — Злото Куче извади Милов от краткотрайния му унес.. — Тук има някакъв подиум. Ще стъпя на него за да разгледам по-отблизо.

„Предпазлив, но въпреки това настървен…“ — прошепна Милов.

МАЛКОТО ПАЛЕ СЕ НАСРА. — отнякъде се изскиска чичо му Марти. — ТАКА СТАВА, КОГАТО НЕ ЗНАЕШ КЪДЕ ДА ХОДИШ.

— Внимавай! — извика Милов. — Ноидите могат всеки момент да дофтасат.

Горе мъглата действително се беше разсеяла за да открие една покъртителна картинка.

— Има някакъв кодов механизъм, сър. Някакви странни знаци, които не мога да разчета.

— Идвам! — извика Милов. — Ти стой тук Грийн. Подай координатите на останалите. Никой да не слиза долу без мое разрешение.

— Да сър.

Милов заслиза надолу по стълбата и се изравни с мястото, където скалата хлътваше навътре. Тук в нея беше изсечена площадка широка около метър на метър и половина, в края на която имаше сребриста метална врата, която като че ли сияеше с меко-син отблясък.

— Що за дяволия е това! — каза удивено Милов. Той разгледа странните йероглифи, които бяха изсечени встрани от вратата. Прокара пръст по тях — бяха наполовина по-тесни от кутрето му. На дълбочина бяха не по-дълбоки от половин сантиметър. Скалата не беше съвсем студена на пипане, което първоначално учуди Милов. После си даде сметка, че ноидите действително бяха използвали литосонда за да пробият покрива.

— Значи са знаели копелдаците. Или по-вероятно са разбрали. — промърмори той, после прокара длан по вратата.

— Как ли се отваря това чудо? — кахъреше се Зло Куче.

— Едва ли с ритници. Отдръпни се.

Милов извади Лазомета и го включи на пълна мощност. Минута по-късно резултатът бе едно на нула за вратата.