Читать «Свещеният крал» онлайн - страница 60

Лоис Макмастър Бюджолд

Веждите й хвръкнаха нагоре.

— Определено лоша изненада!

— По-скоро глупава и поддаваща се на давление. От гледната точка на някои хора — съвършената кандидатура. Лично аз смятах, че такива хора не си дават реална сметка колко опасен е станал непостоянният му нрав и много скоро щяха да съжалят за успеха си. И това беше преди да разбера за престъпните му интереси към свръхестественото. — Ингрей се намръщи. Беше ли наясно Хетвар с богохулните опити на Болесо? — Печатникът беше достатъчно притеснен, за да ме прати със стотина хиляди корони при архисвещения на Воденвръх, за да осигури вота му за Биаст. Само че Негова милост ми благодари доста двусмислено.

— Печатникът е подкупил архисвещен?

Ингрей примижа — такова наивно изумление прозвуча в думите й.

— Единственото необичайно нещо в сделката бях аз. Хетвар обикновено ме използва да предавам заплахите му. Много ме бива в това. Най ми е приятно, когато другите на свой ред се опитат да ме подкупят или заплашат. Едно от малките ми удоволствия — да ги примамя в засада, а после към, хм, просветление. Мисля, че присъствието ми беше замислено като двойно послание, защото архисвещеният изглеждаше доста нервен. Факт, който Хетвар прибра… е, където прибира такива неща.

— Печатникът доверява ли ти плановете си?

— Понякога. Друг път — не. — „Сега например?“ — Знае, че съм любопитен по природа, и от време на време ми подхвърля по някоя дреболия. Но аз не настоявам. Защото иначе няма да получа нищо.

Ингрей си пое дълбоко дъх.

— Така. Понеже ти, изглежда, не взе присърце намека ми, нека ти го обясня по-директно. Ти не само си защитила честта си в кулата на замъка Глиганска глава. Нито само си нанесла обида на кралския дом Еленовшип, като направи от смъртта на принца обществен скандал. Ти осуети политически заговор, който вече е струвал някому стотици хиляди корони и месеци тайна подготовка. И забранена магия от най-опасен вид. От заклинанието върху мен съдя, че някъде в Изтокдом има човек — или хора, влиятелни хора, които не искат да размахваш истината пред този и онзи, всъщност пред никого. Опитът им да те убият прикрито се провали. Подозирам, че следващият им опит няма да е толкова прикрит. Или си си представяла как заставаш героично пред съдия или следовател също толкова смел и честен като самата теб? Може и да има такива хора, не знам. Но ти гарантирам, че ще се сблъскаш само с другия вид.

Челюстите й се бяха стегнали.

— Аз съм… ядосан. — избра накрая думата той. — Не желая да участвам в това. Мога да ти уредя да избягаш. Суха този път, с пари в джоба и без гладни мечки наоколо. Тази нощ, ако искаш. — Така, ето, че измяната се превърна от тайни помисли в изречени думи.

Мълчанието се проточи и той заби поглед в пода между коленете си.

Гласът й беше толкова нисък, че едва го чуваше.