Читать «Дневникът на Бриджет Джоунс» онлайн - страница 18

Хелън Филдинг

9,30 ч. Хм. Даниел май още не е дошъл.

9,35 ч. Все още никакъв признак на живот от Даниел.

9.36 ч. О, Господи, Господи! Може да се е влюбил в Ню Йорк и да е останал там.

9,47 ч. Или е отишъл в Лас Вегас и се е оженил.

9,50 ч. Хммм. Ще ида да си проверя грима, в случай че все пак се появи.

10,05 ч. Щях да си глътна сърцето, когато на излизане от тоалетните зърнах Даниел в компанията на Саймън от „Маркетинг“ до ксерокса. Последния път, когато го видях, лежеше на канапето си крайно озадачен, докато аз си закопчавах полата и неистовствах относно емоционалното ебаване. Видът му сега беше изцяло „бях в чужбина“ — свежо лице, здравословно излъчване. Докато минавах покрай тях, той изгледа настойчиво полата ми и ми се ухили до уши.

10,30 ч. На екрана проблесна ИМАТЕ СЪОБЩЕНИЕ. Натиснах да го прочета.

СЪОБЩЕНИЕ ДО ДЖОУНС

ФРИГИДНА КРАВА.

КЛИЙВ

Изсмях се. Не можах да се сдържа. Когато погледнах към малкия му стъклен кабинет, той ми се усмихваше някак с облекчение и обич. Въпреки това няма да отвърна на съобщението му.

10,35 ч. Все пак е невъзпитано да не се отговаря.

10,45 ч. Ще пукна от скука.

10,47 ч. Ще му изпратя само едно кратко дружелюбно послание, нищо кокетно, само колкото да възстановим добрите отношения.

11 ч. Хи, хи. Подписах се като Пърпетуа, за да му изкарам акъла.

СЪОБЩЕНИЕ ДО КЛИЙВ

И БЕЗ ТОВА ЕДВА СМОГВАМЕ С РАБОТАТА А ТИ ГУБИШ ВРЕМЕТО НА ЕКИПА МИ С БЕЗСМИСЛЕНИ СЪОБЩЕНИЯ.

ПЪРПЕТУА

ПП ПОЛАТА НА БРИДЖЕТ НЕ СЕ ЧУВСТВАШЕ ДОБРЕ И Я ОТПРАТИХ ДА СИ ВЪРВИ

10 ч. вечерта. Цял ден си пращахме с Даниел съобщения. Но ще има да взема да легна с него.

Звънях на нашите отново, но никой не вдигна. Крайно необяснимо.

9 февруари, четвъртък

58 кг (наддаването вероятно е причинено от зимното натрупване на китова мас), алкохолни единици 4, цигари 12 (мн. д.), калории 2845 (срамота).

9 ч. вечерта. Много ме кефи зимната страна на чудесата, защото ми напомня, че сме подвластни на стихиите и не бива да се задълбочаваме чак толкова в самоусъвършенстването и упорития труд, а по-скоро да си седим на топло и да гледаме телевизия.

Вече трети път се обаждам на нашите през тази седмица и никой не ми вдига. Да не би снеговете да са откъснали къщата ни от света? От отчаяние се обадих на брат ми Джейми в Манчестър, за да чуя поредното му забавно телефонно съобщение по секретаря, този път шум от течаща вода — Джейми се прави на президента Клинтън в Белия дом, после пускане на вода в тоалета, а през цялото време в дъното се кикоти гаджето му.

9,15 ч. вечерта. Ей сега звънях три пъти подред на мама и татко, като всеки път оставях телефонът да звъни по двайсет пъти. Най-накрая мама се обади, звучеше много странно и ми заяви, че сега не може да говори, но ще ми звънне през уикенда.

11 февруари, събота

57 кг, алкохолни единици 4, цигари 18, калории 1467 (но изгорени чрез пазаруване).

Прибрах се от пазар и заварих на телефонния секретар съобщение от татко, че моли да се срещнем в неделя и да обядваме заедно. Обля ме гореща и студена вълна. Татко не идва току-така в Лондон, само да обядва с мен по неделите. Той поглъща говеждо печено или сьомга с пресни картофи у дома, при мама.